Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Lipīgais Covid-19 delta variants aizvadītajā nedēļā atklāts 79% paraugu

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Aizvadītajā nedēļā Covid-19 vīrusa delta paveida īpatsvars Latvijā sasniedza 79%, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Delta paveidam kļūstot dominējošam, sarūk iepriekš Latvijā dominējošā alfa jeb britu koronavīrusa paveida izplatība.

Jūlija sākumā delta paveids tika atklāts aptuveni 18% paraugu, taču pēdējo divu nedēļu laikā tā izplatība strauji augusi - vispirms no 18% līdz 54%, bet pagājušajā nedēļā - līdz pat 79%.

Jau ziņots, ka SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs pagājušajā nedēļā Latvijas Televīzijā sacīja, ka Covid-19 izraisošā vīrusa delta varianta plašās izplatības dēļ šogad, piedzīvojot līdzīgas situācijas un apstākļus kā pērn, saslimušo skaits varētu būt daudz lielāks.

Viņš skaidroja, ka viens no iemesliem tam ir vīrusa jaunā varianta lielais lipīgums. "Tātad, ja mēs salīdzināsim līdzīgus apstākļus, kuros cilvēki varēja inficēties pagājušogad un šogad - mājas apstākļus vai kontaktēšanos ar saviem draugiem -, tad šādas situācijas no epidemioloģiskā viedokļa vairs nav salīdzināmas, jo pie līdzīgiem apstākļiem inficēto skaits varētu kļūt daudz lielāks," skaidroja epidemiologs.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs piektdien izplatīja ziņojumu, kurā iestāde prognozē strauju Covid-19 gadījumu skaita kāpumu, norādot, ka līdz 1.augustam tas var pieaugt teju pieckārtīgi.