Vāc parakstus par pienākumu deputāta amata kandidātiem iesniegt ienākumu deklarācijas

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par pienākumu deputāta amata kandidātiem iesniegt ienākumu deklarācijas.

Kā iniciatīva pārstāvis norādīts Aivis Brutāns. Viņš akcentēja, ka pēdējās pašvaldību vēlēšanās tika ievēlēti atsevišķi deputāti, uz kuriem krīt interešu konflikta ēna.

"Deputātam piederošs uzņēmums uzvar iepirkumos, un iepirkuma organizētājs ir pašvaldība, kurā deputāts ir ievēlēts. Ir tādi, kuriem uzņēmums nepieder, bet iepirkumos uzvar radinieku vai saistīto personu uzņēmumi. Ir tādi deputātu uzņēmumi, kuriem regulāri ir nodokļu parādi. Taču šādu informāciju šobrīd ir viegli noslēpt no vēlētāju acīm, jo Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) publicē tādu informāciju, kuru ir iesniedzis kandidāts un par informācijas patiesumu atbild pats deputāta kandidāts," situāciju raksturoja idejas autors.

Brutāns uzskata, ka kandidātam ir izdevīgi nenorādīt saistību ar konkrētu uzņēmumu, ja tas varētu viņu diskreditēt vai pasliktināt viņa iespējas tikt ievēlētam, jo informācijas nenorādīšanā nekādas sekas neiestājas. Dati liecina, ka pēdējās pašvaldību vēlēšanās vismaz 17% kandidātu nebija norādījuši īpašumtiesības vai amatpersonas statusu kādā no uzņēmumiem, pauda iniciatīvas autors, piebilstot, ka šis rādītājs varētu būt lielāks, jo atsevišķiem kandidātiem var būt tikai darba attiecības ar uzņēmumu, bet īpašumtiesības ir radiniekam.

Lai informācija par deputātu kandidātiem būtu caurspīdīgāka, precīzāka un godīgāka, Brutāna ieskatā ir jāpapildina Saeimas vēlēšanu likums, Pašvaldības domes vēlēšanu likums un Eiropas Parlamenta vēlēšanu likums. Viņaprāt, ir jāparedz, ka deputāta kandidātam ir jāiesniedz deklarācija pēc līdzīga principa un satura, kā tās tagad iesniedz valsts amatpersonas, un par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā ir jāparedz atbildība. Piemēram, varētu apsvērt kandidatūras anulēšanu nepatiesu ziņu atklāšanas gadījumā.

Deklarācijas iesniegšana un noteikta atbildība par tās nepatiesumu atsijātu tos kandidātus, kuru īstenais mērķis ir patiesā labuma gūšana sev, nevis sabiedrībai, uzskata idejas autors. Šāda iniciatīva radītu vienlīdzīgus apstākļus visiem kandidātiem, jo patlaban negodprātīgie kandidāti, neiesniedzot pilnvērtīgu informāciju par sevi, nokļūst priviliģētākā stāvoklī.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.