Vairākiem desmitiem tūkstošu vakcīnu tuvojas derīguma termiņa beigas

© Dmitrijs Šuļžics/F64

Vakcinācijas tempam saglabājoties zemam, Latvijā izveidojies liels Covid-19 vakcīnu uzkrājums. Šobrīd pieejami gandrīz 700 000 devu. Turklāt desmitiem tūkstošu devu tuvojas derīguma termiņa beigas. Lai tās neietu postā, valdība vienojusies vakcīnas ziedot valstīm, kur to trūkst, vēsta TV3 Ziņas.

Latvijā šobrīd pieejams ļoti plašs vakcīnu klāsts. Izņēmums ir vienas devas “Janssen” vakcīna, kuras krājumi ir beigušies. Kopumā pieejami gandrīz 700 000 dažādu vakcīnu devu. Daļai no krājumā esošajām “AstraZeneca” vakcīnām tuvojas derīguma termiņa beigas. Tādu ir ap 50 000 un tās jāizlieto līdz augusta beigām.

Beidzoties derīguma termiņam, Lietuvai jau nācies iznīcināt pat vairākus tūkstošus devu. Nacionālajā veselības dienestā (NVD) norāda, ka Latvijai tas, visticamāk, nedraud.

”Attiecībā uz to, vai vakcīnas būtu jāiznīcina, es teiktu, ka tas risks ir zems. Jo mēs ļoti uzmanīgi sekojam līdzi krājumu derīguma termiņiem un laikus rosinām valdību pieņemt lēmumus par vakcīnu ziedošanu,” skaidro NVD Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāvis Armīns Kalniņš.

Šobrīd vēl turpinās līgumu slēgšana ar saņēmējvalstīm, tāpēc vakcīnu ziedošana pagaidām nav sākusies. Lēmumu par to valdība pieņēma mēneša sākumā, kad vienojās ziedot lielāko daļu no kopumā gandrīz 200 000 “AstraZeneca” vakcīnu, Latvijā paturot vien aptuveni 30 000 devu, kas nepieciešamas otro pošu nodrošināšanai.

”Mums vakcīnu piegādes ir lielas. Mums tiešām ir lieli krājumi. Un arī līdz gada beigām pienāks vēl. Faktiski “AstraZeneca” vakcīnas mēs pirmajām devām vairs nelietojam. Un mēs jūtamies pilnīgi droši, ka šobrīd mēs varam šādu lēmumu pieņemt, ka Latvijas iedzīvotājiem vakcīnu pietiks. Un mēs varam dalīties ar šīm “AstraZeneca” vakcīnām, kurām cita starpā arī derīguma termiņi drīzumā iestājas. Tās mēs šobrīd ziedojam tām valstīm, kam tās ir nepieciešamas,” apliecina veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Kā skaidro ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, pieprasījums pēc vakcīnām ir liels, jo daudzviet pasaulē tās joprojām trūkst: ”Valstu saraksts ir ļoti garš. Problēma ir tā, ka mūsu iespējas nav tādas, lai visiem nodrošinātu ziedojumus pēc visa saraksta.”

Latvija izvēlējusies vakcīnas ziedot sadarbības valstīm Austrumeiropā - Gruzijai un Moldovai. Tās ziedos arī NATO valstīm Rietumbalkānos - Albānijai un Melnkalnei - kas sniedz atbalstu Latvijas drošībai, jo Ādažos dislocējušas savus bruņotos spēkus. No Latvijas vakcīnas saņems arī Tunisija un Kenija, kur trūkst “AstraZeneca” vakcīnu otrajām devām.

Svarīgākais