Vai Latvijā vajadzētu ieviest obligāto vakcināciju pret Covid-19 skolēniem?

© AP/Scanpix/Leta

Pašlaik publiski tiek diskutēts par pedagogu obligātu vakcinēšanu pret Covid-19, taču rodas jautājums, kāpēc netiek runāts arī par izglītojamo no 12 gadu vecuma obligātu vakcināciju, šorīt TV3 izteicās Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) valdes priekšsēdētājs Rūdolfs Kalvāns.

Kalvāns atzina, ka skolēniem nedrīkst liegt pieeju izglītībai, jo tas būtu pretēji Satversmei, tomēr diskusiju par skolēnu vakcinēšanu viņš sagaida. Viņa skatījumā, vakcinācija kopumā pašlaik kļuvusi par ļoti sensitīvu un polarizētu tēmu, par kuru cilvēki pat neriskē runāt.

LIVA vadītājs konstatēja, ka kopējais vakcinēto pedagogu īpatsvars pašlaik ir par zemu, attiecīgi "brīnumi nenotiks" un 80% vakcinācijas aptvere līdz mācību gada sākumam netiks sasniegta.

Kalvāns norādīja, ka vienlaikus ir arī skolas, kur šādi rādītāji - 80% skolotāju vakcinēšanās - jau ir vai būs sasniegti, attiecīgu LIVA interesē, vai šīs skolas rudenī var rēķināties ar darbu klātienē, vai arī darba organizācijai tiks piemēroti reģionāli vai kādi citi principi.

Lūgts vērtēt, vai, ar likumu nosakot prasību pedagogiem obligāti iegūt Covid-19 drošības sertifikātu, varētu sekot daudz atlūgumu, Kalvāns atzina, ka situācijas ir dažādas, bet noteikti daži kolēģi esot ļoti principiāli noraidoši un attiecīgi varot būt arī atsevišķi atlūgumi.

Kalvāns domā, ka Saeimā attiecīgie likuma grozījumi vēl tiks pamainīti, piemēram, LIVA iebildīs pret formulējumu, ka darba devējam ir jānodrošina Covid-19 drošības sertifikāti, jo uzskata, ka tā ir darba ņēmēju individuāla atbildība.

Piektdien, 23.jūlijā, vairāki desmiti skolu direktoru tiksies ar izglītības ministri Anitu Muižnieci (JKP), lai runātu gan par vakcinācijas tēmu, gan par skolu darba organizācijas jautājumiem rudenī.

Kalvāns domā, ka kopumā 1.septembrī lielāka daļa skolu tomēr sāks strādāt klātienē.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.