NATO novērtē Latvijas lomu NATO nemilitāro kravu tranzītā

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens augstu vērtē Latvijas lomu ne-militārās kravas plūsmai sabiedroto spēkiem Afganistānā, aģentūru LETA informēja ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība").

"Afganistāna ir svarīgākā NATO operācija - vecie piegādes ceļi ir kļuvuši problemātiski, un Ziemeļu distribūcijas tīkla, kas NATO ne-militāro kravu ved tranzītā caur Latvijas ostām un dzelzceļu uz galamērķi Afganistānā, pilnveide ir ļoti aktuāla," norādīja Kristovskis.

Amatpersonas pārrunājušas Ziemeļu distribūcijas tīkla pieaugošo nozīmi un iespējas to paplašināt, piebilda Kristovskis.

Tomēr sarunas laikā puses galvenokārt pārrunāja gaidāmo NATO Lisabonas samitu, kas norisināsies no 19.novembra līdz 20.novembrim, un tajā izskatāmos jautājumus.

Kristovskis kā sarunas svarīgāko tematu minēja jauno NATO stratēģisko koncepciju, par kuras pieņemšanu NATO dalībvalstis lems Lisabonas samitā. Tāpat pārrunātas tikušas Latvijas intereses attiecībā uz Baltijas valstu aizsardzības plāniem.

"Baltijas valstu aizsardzības plānos ir ne tikai militārie aspekti vien - tajos ir arī runa par aizsardzību no dažādiem citiem draudiem kā starptautisko noziedzību, narkotiku izplatīšanos, dabas katastrofām, vides piesārņojumiem u.t.t. Bet Rasmusenam izdevies šos plānus pilnībā ņemt vērā," teica Kristovskis.

Tāpat pārrunātas esot tikušas tādas tēmas kā pretraķešu aizsardzības "vairogs", dažādi jautājumi par Afganistānu, kā arī nopietnu vietu abu amatpersonu sarunā ieņēmušas turpmākās NATO attiecības ar Krieviju - "attiecības pilnveidojas, tādējādi aizvien vairāk uzmanības tiek pievērsts citu risku novēršanai reģionā," komentēja ministrs.

Pēc Kristovska teiktā, Rasmusens arī izteicis lielu atbalstu jaunajai Ministru prezidenta Valda Dombrovska ("Vienotība") valdībai.

Rasmusens apsveicis Kristovski ar stāšanos amatā, bet ministrs paudis gandarījumu par Rasmusena vadībā sagatavoto jaunās NATO Stratēģiskās koncepcijas projektu, piebilst Ārlietu ministrijas (ĀM) preses centrs.

"Saskaņā ar mūsu redzējumu kolektīvā aizsardzība arī turpmāk jāsaglabā kā Alianses pamatuzdevums. Lai reaģētu uz pēdējās desmitgades izmaiņām pasaulē, sabiedrotajiem aktīvi jāsadarbojas ar partneriem un jāstrādā pie veidiem, kā stāties pretī jaunajiem draudiem un izaicinājumiem," pēc ĀM sniegtās informācijas, minējis Kristovskis.

Kā informēja ĀM, pārrunājot operācijas Afganistānā gaitu, ministrs akcentējis, ka Latvija pildīs savas saistības NATO ietvaros, tostarp Afganistānā. Tāpat ministrs uzsvēra, ka Latvija piešķir lielu nozīmi Afganistānas valdības centieniem pārņemt arvien lielāku atbildību par drošību savā valstī.

Kristovskis vizītē Briselē ticies ar Rasmusenu, kā arī ar tādām augstām amatpersonām kā Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietu un drošības politikas jautājumos Katrīna Eštone.

Svarīgākais