Latvijas un Lietuvas pierobežas reģioni saņems 8,7 miljonus eiro no ERAF

Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007.-2013.gadam otrajā projektu konkursā apstiprināti 27 projekti, kuros pieprasītais Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējums ir 8,7 miljoni eiro (6,11 miljoni latu).

Kopējā pieprasītā ERAF līdzfinansējuma summa var mainīties, jo visi projekti apstiprināti ar nosacījumiem, kurus izpildot precizēsies gan projektu aktivitātes, gan budžets.

Latvijas un Lietuvas delegāciju pārstāvji izskatīja 70 otrajā projektu konkursā iesniegtos projektu iesniegumus divu atbalsta virzienu ietvaros: uzņēmējdarbības, darba tirgus, pētniecības un tehnoloģiju attīstības veicināšana, kā arī aktīvu un ilgtspējīgu kopienu stiprināšana.

Projektu īstenošanā iesaistīsies 44 partneru institūcijas no Latvijas un 42 - no Lietuvas. Projektu gaitā universitātes attīstīs mūžizglītības jomu un veiks kopīgus pētījumus. Mācību iestādes atjaunos tehnisko bāzi, mācībspēkiem būs iespēja uzlabot savu kvalifikāciju. Pierobežas biznesa inkubatori attīstīs un uzlabos infrastruktūru, tiks izveidots jauns inovatīvs virtuālais inkubators, kurā tiešsaistes režīmā būs pieejamas konsultācijas komersantiem. Pierobežas iedzīvotāji tiks aicināti attīstīt tradicionālo amatniecību un uzsākt uzņēmējdarbību šajā jomā. Vietējās kopienas apmainīsies pieredzē ar kaimiņiem, iepazīs cits cita tradīcijas, organizēs kopīgus pasākumus, kuros aicinās piedalīties ne tikai vietējos iedzīvotājus, bet arī tūristus.

Kopējais programmā pieejamais ERAF līdzfinansējums projektiem ir aptuveni 60 miljoni eiro (42,17 miljoni latu). Pirmā projektu konkursa gaitā 2008.gadā projektiem tika novirzīti aptuveni 27 miljoni eiro (18,98 miljoni latu). Atlikušais ERAF līdzfinansējums aptuveni 25 miljonu eiro (17,57 miljoni latu) apmērā būs pieejams projektu iesniedzējiem trešā projektu konkursa laikā, kuru plānots izsludināt šā gada 9.decembrī.

Programmas mērķis ir veicināt ilgtspējīgu un vienlīdzīgu pierobežas reģiona sociālekonomisko izaugsmi, lai padarītu to konkurētspējīgu ekonomiskajai un uzņēmējdarbības attīstībai, kā arī radītu pievilcīgu vidi dzīvošanai un apmeklēšanai.

Svarīgākais