Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Jauns hipotekārais kredīts atvieglos mājokļu iegādi reģionos

© Stags/SWNS/Scanpix

Apguvuši attālināto darbu un apzinājušies ērtākas vides priekšrocības, pandēmijas laikā Latvijas iedzīvotāji pastiprināti sāka interesēties par dzīvošanas iespējām reģionos. Tā rezultātā 2020. gadā pieauga interese par plašākiem dzīvokļiem mazpilsētās, kur dzīvojamās platības cenas ir ievērojami zemākas nekā galvaspilsētā. Daļai potenciālo pircēju gan neizdevās īstenot ieceri, jo universālās bankas nelabprāt finansē dzīvokļa iegādi reģionos. Tādēļ Bigbank Latvija šovasar sāk piedāvāt hipotekāro kredītu mājokļa iegādei jebkurā Latvijas vietā.

Zemesgrāmatā reģistrēto īpašumu statistika liecina, ka aizvadītajā gadā strauji pieaudzis trīs istabu un lielāku mājokļu darījumu skaits. Tas saskan ar sabiedriskās domas aptaujās iegūto informāciju, ka cilvēki pandēmijas laikā novērtējuši lielākas dzīvojamās platības priekšrocības. Plašāks mājoklis ar vairāk istabām sniedz iespēju attālināti strādāt un mācīties visiem ģimenes locekļiem, vienam otru netraucējot.

Pētījumu centra Norstat Latvija veiktā aptaujā noskaidrots, ka 43% no visiem potenciālajiem nekustamā īpašuma pircējiem šobrīd dotu priekšroku privātmājai ārpus Rīgas, jo tā piedāvā ne vien lielāku platību nekā dzīvoklis, bet arī savu, parasti ar žogu ierobežotu āra teritoriju. Pagalms būtu īpaši noderīgs stingras izolācijas politikas izsludināšanas gadījumā, ļaujot uzturēties drošā vidē brīvā dabā. Otrs populārākais variants ir dzīvoklis jaunā projektā, ko izvēlas 22% aptaujāto, apsteidzot izremontētu dzīvokli (13%) un lauku viensētu (10%). Zīmīgi, ka privātmāju visvairāk kāro tieši pilsētu iedzīvotāji, kamēr laucinieku iecienītākā izvēle ir lauku viensēta, kam priekšroku dod 20% ārpus pilsētām dzīvojošo.

Lai atbalstītu iedzīvotāju centienus tikt pie kārotā mājokļa, Bigbank Latvija šovasar izveidojusi izdevīgu hipotekārā kredīta piedāvājumu. Tas paredz iespēju aizņemties no 20 līdz 300 tūkstošiem eiro uz termiņu līdz 30 gadiem ar aizdevuma procentu likmi sākot no 1,8% + EURIBOR. Turklāt ģimenēm ar bērniem, kurām ir pastāvīgi ienākumi, bet nav pietiekamu uzkrājumu pirmās iemaksas veikšanai, pieejama Altum garantija. Tādējādi pirmo iemaksu iespējams samazināt līdz pat 5%. Kredītņēmējiem pieejams lineārais jeb dilstošais, anuitātes un speciālais atmaksas grafiks, kas paredz pamatsummas atmaksas atlikšanu pat uz 20 gadiem.

«Plānojot mājokļa iegādi, cilvēki pārāk bieži paļaujas uz savas universālās bankas piedāvājumu, jo sagaida, ka tā lojāliem klientiem sagatavos visizdevīgākos nosacījumus. Taču tā diemžēl nenotiek. Pieredze rāda, ka banka, kurā klients gadiem ilgi saņēmis darba algu, nereti piedāvā kredītiem augstas procentu likmes un neelastīgu atmaksas grafiku. Tikmēr citi tirgus dalībnieki spēj piedāvāt krietni labākus nosacījumus, taču potenciālais kredītņēmējs par tiem neuzzina, jo nav painteresējies,» Bigbank Latvija vadītājs Ģirts Kurmis aicina pirms līguma parakstīšanas aptaujāt pēc iespējas vairāk bankas un iepazīties ar to piedāvājumiem. Citas bankas nereti ir gatavas noteikt gan zemāku procentu likmi, gan labvēlīgāku atmaksas grafiku.