Aicina studiju laikā nepiemērot prasību par negatīviem Covid-19 testiem nevakcinētajiem jauniešiem

© Romāns Kokšarovs/F64

Ar lūgumu nodrošināt Latvijā studējošajiem jauniešiem vienlīdzīgas iespējas studēt bez regulāra negatīva Covid-19 testa uzrādīšanas un nediskriminēt viņus atkarībā no izvēles vakcinēties vai nē, 345 vecāki ir iesnieguši atklātu vēstuli Valsts prezidentam Egilam Levitam, Saeimas deputātiem un Latvijas augstskolu vadītājiem.

Kā norāda biedrība "Vecāku alianse", publiskā telpā pieejamās ziņas liecina, ka atsevišķās Latvijas augstskolās vadība ir pieņēmusi lēmumus nevakcinētajiem studentiem pašiem par saviem līdzekļiem maksāt par regulārajiem Covid-19 testiem, lai varētu apmeklēt nodarbības. Vecāki skaidro, ka šāds jaunievedums liegs mācību iespējas daudziem studentiem, jo viņu ģimenes nevarēs atļauties apmaksāt regulāros testus.

"Vecāku Alianse" atklātā vēstulē pauž, ka šī iemesla dēļ Latvija pazaudēs studētgribētājus jauniešus un valsts neiegūs kvalificētus speciālistus.

Vēstules atbalstītāji norāda, ka, ņemot vērā esošo studētgribētāju jauniešu skaitu Latvijā, katra Latvijas jaunieša vēlme studēt ir ļoti apsveicama un atbalstāma. Savukārt jaunu šķēršļu likšana studentiem ceļā uz viņu sapņu profesiju, "Vecāku alianses" ieskatā, ir liela kļūda. Līdz ar to vecāki aicina pievērst uzmanību citu valstu pieredzei studiju procesa organizēšanai Covid-19 krīzes situācijā.

Atklātajai vēstulei ir pievienots pielikums, kuros atainotas sarakstes ar vairākām Eiropas augstskolām par to pieeju studiju procesa organizēšanā Covid-19 krīzes situācijā. Kā informē Ilona Bulāne, piemēram, Oksfordas vai Kembridžas universitātēs nav noteikta obligāta vakcinācija, kā arī testu veikšanu apmaksā valsts. Arī Tallinas un Stokholmas universitātēs nav noteikta obligāta vakcinācija, turklāt Tallinas Universitāte nepieprasīja veikt testus asimptomātiskos gadījumos.

Vecāki, vēršoties pie valsts augstākajām amatpersonām un augstskolu vadītājiem, aicina apzināties, ka lielākais ieguvums sabiedrībai ir mērķtiecīgi, studējoši jaunieši, kuri neatsakās no saviem sapņiem, bet sevi atrod jomā, kurā vēlas gūt zināšanas un izaugsmi.

Ar šo iesniegto vēstuli studentu vecāki un citi atbalstītāji lūdz valdību "nepagriezt muguru" valsts nākotnei un nelikt studentiem stāvēt izvēles priekšā - vakcinēties, maksāt par testu, vai aizmirst par savu sapni.

Kā ziņots, lai turpinātu Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studiju un zinātnisko darbību pandēmijas apstākļos, mazinot studējošo un personāla veselības apdraudējumu un ievērojot valstī noteiktos obligātos epidemioloģiskās drošības pasākumus, no šā gada 30.augusta RSU studiju darbā pamatā varēs piedalīties personas, kuras vakcinējušās pret Covid-19, liecina universitātes paziņojums mājaslapā.

Trešdien, 19.maijā, RSU rektors izdeva rīkojumu par studiju procesa turpmāko organizēšanu Covid-19 infekcijas izplatības apstākļos. Tas nosaka studējošo un darbinieku kategorijas, kas drošā veidā varēs piedalīties studiju procesā, tostarp ārstniecības iestādēs, no 30.augusta.

Savukārt Latvijas Universitāte (LU) jaunajā akadēmiskajā gadā plāno daļēji atsākt klātienes studijas, skaitliski lieliem kursiem gan turpinot studēt attālināti, aģentūrai LETA pastāstīja LU rektors Indriķis Muižnieks.

Svarīgākais