ĀM aicina Beļģijas kolēģus iesaistīties problēmas risināšanā saistībā ar pieminekli Zedelgemā

© Vladislavs Proškins/F64

Beļģijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijā Hugo Brauversa atvadu vizītē ceturtdien Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieks Atis Lots aicināja Beļģijas kolēģus iesaistīties problēmas risināšanā saistībā ar pieminekli Zedelgemā, aģentūru LETA informēja ĀM.

Valsts sekretāra vietnieks tikšanās laikā augstu novērtēja vēstnieka ieguldījumu abu valstu divpusējo attiecību pilnveidošanā, kā arī akcentēja ciešo Latvijas un Beļģijas sadarbību - 2021.gadā apritēja 100 gadi, kopš Beļģija kā viena no pirmajām piecām Eiropas valstīm atzina Latviju "de iure".

Lots pauda, ka Latvijai ir laba sadarbība ar Beļģiju tradicionālās jomās - kokrūpniecībā, transportā un loģistikā. Tāpat tiek sākta sadarbība viedo tehnoloģiju jomās kā atjaunojamie enerģijas resursi un informācijas un komunikāciju tehnoloģijas. Latvija ir ieinteresēta sadarboties ar Beļģijas Flandrijas un Valonijas reģioniem, it sevišķi izglītībā, kultūrā, digitalizācijā, kā arī enerģētikas sektorā.

Valsts sekretāra vietnieks pateicās Beļģijai par ieguldījumu Baltijas reģiona drošībā. Beļģija Latvijai ir nozīmīgs partneris drošības un aizsardzības jomā, kā divpusēji, tā NATO, Eiropas Savienības un citās starptautiskās organizācijās. Bez tam aktīva sadarbība ar Beļģiju notiek arī Baltijas valstu un Beniluksa valstu sadarbības formātā.

Valsts sekretāra vietnieks pieminēja notikumus saistībā ar pieminekli "Latvijas stāvstrops brīvībai" Zedelgemas pilsētā Beļģijā. Lots atzīmēja, ka atsevišķos Beļģijas medijos ir parādījusies nepatiesa šo vēsturisko notikumu interpretācija un aicināja Beļģijas ĀM iesaistīties problēmas risināšanā ar Zedelgemas pašvaldību. Šajā ziņā būtu nepieciešams arī uzlabot pašvaldības komunikāciju ar Latvijas Okupācijas muzeju un Latvijas vēstniecību Beļģijā, norādīja ĀM valsts sekretāra vietnieks.

Vēstnieks Brauverss Latvijā tika akreditēts 2017.gada 10.oktobrī un rezidē Stokholmā.

Jau ziņots, ka ĀM ir vienojusies ar Latvijas Okupācijas muzeju par sadarbību latviešu karagūstekņu vēsturiskā konteksta skaidrošanā Beļģijā. ĀM preses sekretārs Jānis Beķeris stāstīja, ka, lai novērstu pārpratumus un Beļģijā skaidrotu sarežģītos vēstures notikumus saistībā ar latviešu karagūstekņu nonākšanu Zedelgemā, institūcijas kopīgi nodrošinās plašāka informatīva materiāla sagatavošanu atbilstoši Zedelgemas pilsētas izteiktajam lūgumam.

Šāda informācija noderēs pilsētas pašreizējā darbā, izvērtējot publiski izvietojamo informāciju par latviešu karagūstekņu piemiņai veltīto pieminekli "Latvijas stāvstrops brīvībai".

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais