Par nepilniem 4 miljoniem eiro visām skolām iegādāsies CO2 gaisa kvalitātes mērītājus

© Dmitrijs Šuļžics/F64

Ministru kabinets trešdien atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieceri par 3,722 miljoniem eiro iegādāties pietiekami daudz CO2 gaisa kvalitātes mērītājus, lai visās vispārējās izglītības skolu klasēs nodrošinātu pa vienai mērierīcei drošai klātienes mācību rīkošanai 2021./2022.mācību gadā.

IZM jau iepriekšējā nedēļā, 6.jūlijā, ar informatīvo ziņojumu pieteica ieceri no novembra visās skolas klasēs nodrošināt CO2 gaisa kvalitātes mērītājus, taču, uzsverot nepieciešamību gatavoties drošas klātienes mācību rīkošanai rudenī savlaicīgāk, Ministru kabinets nolēma par nedēļu atlikt IZM ieceri.

Šonedēļ ministrija atkārtoti lūdza Ministru kabinetu piešķirt nepieciešamo finansējumu, lai IZM varētu drīzumā rīkot centralizētu iepirkumu, paredzot, ka finansējums CO2 gaisa kvalitātes mērītāju iegādei būs nepieciešamo nevis 1,957 miljoni eiro, bet gan 3,722 miljonus eiro, lai CO2 gaisa kvalitātes mērītājus nodrošinātu arī profesionālās izglītības iestādēs.

Šogad projekts tiks finansēts no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", savukārt, 2022.gadā nepieciešamais finansējums tiks iekļauts, gatavojot 2022.gada valsts budžeta projektu.

Nodrošinot vienu CO2 gaisa kvalitātes mērierīci uz klasi, izmaksas uz 1.-6.klašu grupu būs 1,508 miljoni eiro un 7.-12.klašu grupai - 1,09 miljoni eiro. Profesionālās izglītības iestādēs CO2 gaisa kvalitātes mērītāji izmaksās 495 360 eiro, bet 3% plānotā rezerve izmaksās 92 815 eiro.

Konkursu CO2 gaisa kvalitātes mērierīču iegādei plānots Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) sludināt 16.jūlijā un līgums par CO2 mērierīču piegādēm tiktu slēgts līdz 15.augustā. Sākotnēji mērierīces piegādās jaunākajām klasēm, savukārt līdz februārim - 7.-12.klašu grupām.

Ņemot vērā Latvijā pieredzēto situāciju, kas saistīta ar Covid-19 izplatību no rudens līdz pavasarim, izglītības process pamatā tika īstenots attālināti. Viens no iemesliem, kas kavēja izglītojamo iespējas atgriezties klātienes mācībās, bija nepietiekama gaisa kvalitāte, ventilēšanas un piespiedu gaisa apmaiņas sistēmu neesamība, jo, piemēram, 219 izglītības iestādēs darbojas tikai dabiskā vai pasīvā ventilācija.

Lai risinātu iepriekš minēto un mazinātu Covid-19 seku ietekmi uz izglītojamo iespējām iegūt izglītību un sekmētu izglītojamo atgriešanos klātienes mācību procesā, ir nepieciešams iegādāties CO2 gaisa kvalitātes mērītājus valsts un pašvaldību vispārējās un profesionālās izglītības iestādēm, kā arī pirmsskolas izglītības iestādēm.

Kā skaidroja IZM, vienkāršākais un ātrākais risinājums CO2 samazināšanai ir telpu vēdināšana, atverot logu. Nākamais - atbilstoša ventilācijas sistēma vai inovatīva ventilācijas sistēma ar CO2 sensoriem, kas "ziņo" sistēmai par nepieciešamību ieslēgt telpu ventilāciju brīdī, kad CO2 pārsniedz pieļaujamo līmeni.

LETA jau ziņoja, ka 16 pašvaldību 23 skolās par 5,3 miljoniem eiro tiks īstenoti ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu modernizācijas projekti. Kopumā saņemti 16 pieteikumi no Rīgas, Ādažu, Ventspils, Kuldīgas, Saldus, Skrundas, Auces, Valmieras, Kocēnu, Smiltenes, Cēsu, Raunas, Gulbenes, Alūksnes, Preiļu un Rugāju pašvaldībām 23 skolu ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu modernizācijas projektiem.

Ņemot vērā, ka ventilācijas un gaisa apmaiņas sistēmu modernizācijas projekta kopējais finansējums bija 7,2 miljoni eiro, atlikušos 1,9 miljonus eiro plāno novirzīt gaisa kvalitātēs mērījumu iekārtu iegādei skolām no dažādiem reģioniem.

Kā skaidro ministrijā, kopējais finansējums paredzēts 5,3 miljonu eiro apmērā, no kuriem 2 675 980 eiro tiks izlietoti šogad, bet vēl 2 658 005 eiro 2022.gadā.