Policija katru iespējamo Covid-19 sertfikāta viltojumu izvērtēts individuāli

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Par jebkuriem lūgumiem, kuri ir saistīti ar Covid-19 digitālā sertifikāta viltojumiem, ir jāziņo Valsts policijai (VP), un katrs gadījums tiks individuāli izvērtēts, trešdien Covid-19 vakcinācijas sertifikātu drošības jautājumiem veltītā preses konferencē sacīja VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Dmitrijs Homenko.

Viņš uzsvēra, ka par jebkuru aizdomīgu faktu sakarā ar digitālā sertifikāta viltojumu ir jāziņo VP darbiniekiem pa tālruni vai mobilajā lietotnē "Mana drošība".

Homenko sacīja, ka ka Covid-19 sertifikātam ir īpatnēja nozīmē, jo saskaņā ar noteikto regulējumu, sertifikāts ir pielīdzināms dokumentam, un gadījumā, ja dokuments tiek viltots, tad tas ir kvalificējams kā noziedzīgs nodarījums.

Tomēr viņš norādīja, ka lielākā daļa saņemto iesniegumu par iespējamo sertifikāta viltojumu ir komunikācijas problēmas starp dakteri un pacientu vai pacienta vēlme provocēt ārstu.

Tāpat viņš uzsvēra, ka tiesībsargājošās iestādes sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu ir izveidojušas sistēmu, kura reaģē uz šādiem noziedzīgiem nodarījumiem. "Pašlaik mēs saņemam informāciju par dažādiem e-pastiem, informāciju, kura var būt traktēta kā velēšanās viltot Covid-19 sertifikātu, bet lielākā daļa no tiem ir komunikācijā radies pārpratums," sacīja Homenko, papildinot, ka tas nenozīmē, ka par iespējamajiem pārkāpumiem nav jāziņo, jo katrs signāls par iespējamo pārkāpumu tiek vērtēts atsevišķi un individuāli. Viltotu Covid-19 sertifikātu nonākšana apritē apdraud sabiedrību kopumā, atgādināja policijas amatpersona.

Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Kriminālprocesuālo izmeklēšanu pārvaldes priekšniece Anda Rumjanceva žurnālistiem atklāja, ka līdz šim ir saņemti vairāki iesniegumi par iespējamu digitālā sertifikāta viltojumu, bet neviens no tiem nav apstiprinājies.

Svarīgākais