Premjers komentē obligātās vakcinēšanās pret Covid-19 nepieciešamību

© f64.lv, Kaspars Krafts

Šodien Ministru kabinets sanāks uz sēdi, lai spriestu par obligāto vakcinēšanos un to, vai darba devēji ir tiesīgi atlaist tos darbiniekus, kuriem nav Covid-19 sertifikāts. LTV raidījumā "Rīta panorāma" premjers Krišjānis Kariņš atzina, ka obligātā vakcinācija atsevišķu nozaru pārstāvjiem būtu nepieciešama.

Premjers komentēja, ka obligātā vakcinēšanās pret Covid-19 atsevišķu profesiju pārstāvjiem ir jāuzstāda kā pienākums.

"Cilvēkam ir tiesības nesaslimt, saņemot konkrētus pakalpojumus," minēja Kariņš.

Viņš uzsvēra, ka daudzviet jau tiek pielietota šāda prakse, piemēram, Francijā un Grieķijā.

"Uzlikt par pienākumu [vakcinēties] atsevišķās profesijās, man liekas Latvijas gadījumā ir pilnīgi attaisnojami."

Premjers pauda bažas par salīdzinoši lēno vakcinācijas tempu Latvijā. Viņš uzsvēra, ka uzstādītais mērķis paredzēja nedēļas laikā vakcinēt aptuveni 100 000 iedzīvotāju. Sākotnēji šis plānts tika izpildīts, savukārt sākot no Jāņu brīvdienām potēšanas tempi atpaliek no cerētā.

"Ja mēs šādi turpināsim nevakcinēties, mums agri vai vēlu draud, vai tas būs vasarā vai rudenī, šī lejupejošā tendence var strauji mainīties," par Covid-19 slimības izplatību bažas premjers.

Kariņš uzsvēra, ka lipīgākais Covid-19 paveids, Indijas jeb delta paveids, turpina izplatīties arī Latvijā, tāpēc ir ļoti būtiski doties vakcinēties.

Valdības vadītājs uzvēra, ka vakcīnas nav 100% drošas, tomēr šobrīd pasaulē nav nekas labāks izdomāts, lai cīnītos ar vīrusu.

Šobrīd Latvijā noris jauna informatīvā kampaņa, kura skaidro iedzīvotājiem vakcinācijas nepieciešamību.

Premjers atzina, ka jaunākie aptaujas dati liecina, ka skeptiski noskaņoto iedzīvotāju skaits samazinās.

"Sabiedrība lēnām maina savas domas. Ja visu atstātu kā ir, tad tikai ap jauno gadu varētu sasniegt vakcinācijas mērķus," kampaņu nozīmīgumu izcēla premjers.

Lai arī šobrīd vīrusa izplatība Latvija ir visai zema, Kariņš aicināja cilvēkus būt modriem un doties saņemt savu poti, lai pasargātu sevi un līdzcilvēkus.

"Es negribu cilvēkiem dot nepareizu priekšstatu, ka viss būtu beidzies. Šī slimība ir tik tiešām bīstama. [..] Vienīgais, kas mūs var pasargāt ir vakcinācija."

Ministru prezidents atzina, ka Covid-19 nevar izārstēt, medicīna šobrīd palīdz cīnīties ar simptomiem. Mulsinošākais ir tas, ka daļa saslimts nemanot un viņiem nav parādījušies slimības simptomi.

"Tā ir laimes spēle," Covid-19 raksturoja premjers.

Svarīgākais