Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Eksperts skaidro, kāpēc uzkrātais pensiju kapitāls bieži vien ir neliels; kā saņemt lielāku pensiju?

© f64.lv, Ilze Zvēra

Pagaidām nav signālu par vēl kāda apdrošinātāja plāniem iesaistīties mūža pensijas apdrošināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina dzīvības apdrošināšanas kompānijas "Compensa Life Vienna Insurance Group" ("Compensa Life") Latvijas filiāles vadītājs Viktors Gustsons.

"Pagaidām nav signālu, ka kāds gribētu pievienoties," sacīja Gustsons, piebilstot, ka šāds lēmums ir apdrošinātāja īpašnieka ziņā, taču no tiem apdrošinātājiem, kuri varētu iesaistīties mūža pensijas apdrošināšanā, tikai divas kompānijas līdz šim nav piedalījušās šajā tirgū.

Tāpat Gustsons prognozēja, ka apdrošinātāju noteiktais minimālais uzkrātais kapitāls, kas dod tiesības iegādāties mūža pensijas polisi, varētu tikt palielināts, jo šobrīd noteikti limiti ir ļoti zemi. "Gan 2000 eiro, gan 3000 eiro ir ļoti zems līmenis, ja mēs to rēķinām uz atlikušo mūža daļu. Ja 2000 eiro ir jāsadala uz gandrīz 20 gadiem, tad klāt pie pensijas iznāk nedaudz vairāk par astoņiem eiro mēnesī. Tas pensijai ir ļoti niecīgs apmērs," viņš sacīja.

Vienlaikus Gustsons arī atzina, ka cilvēki bieži pauž vilšanos, ka valsts fondēto pensiju jeb otrajā pensiju līmenī viņiem uzkrātais kapitāls ir neliels. "Visbiežāk iemesls slēpjas tajā, ka ienākumi nav bijuši legāli un par tiem nav maksāti nodokļi. To mēs ļoti spilgti pašlaik redzam. Cilvēki ir bijuši no darba devēju puses apmānīti, un arī viņi paši nav pārbaudījuši, vai par viņiem tiek maksāts sociālais nodoklis. Rezultātā izrādās, ka uzkrājums pensijai ir ļoti niecīgs. Kā var noprast, nekas ļoti kardināli nav mainījies arī šobrīd, un ļoti daudzi saņem tā saucamās aplokšņu algas, par kurām nav maksāts sociālais nodoklis," viņš teica.

"Compensa Life" Latvijas filiāles vadītājs arī piebilda, ka bieži cilvēki pauž vēlmi pensijā saņemt vismaz 1000 eiro mēnesī, taču šādā gadījumā sociālajās iemaksās darba mūža laikā nepieciešams iemaksāt vismaz 200 000 eiro.

Tāpat Gustsons atzina, ka Latvijas iedzīvotāju zināšanu līmenis par mūža pensiju joprojām ir nepietiekams. "Diemžēl ir redzams, ka daudzi vispār nekad nav sekojuši, kas notiek viņu pensiju otrajā līmenī, un liela daļa pat neatceras, kurš ir viņu pensijas pārvaldnieks, un nav interesējušies, kādi ir tā darba rezultāti," sacīja Gustsons.

Jau vēstīts, ka Latvijā mūža pensijas pakalpojumu šobrīd piedāvā trīs apdrošināšanas kompānijas - "CBL Life", "Compensa Life" Latvijas filiāle un "Ergo Life Insurance" Latvijas filiāle. Minimālais uzkrātais kapitāla apmērs, kas dod tiesības iegādāties mūža pensijas polisi, "Ergo Life Insurance" Latvijas filiālē ir noteikts 3000 eiro, bet "CBL Life" un "Compensa Life" Latvijas filiālē - 2000 eiro.

No 2021.gada jūlija mūža pensijas apdrošināšanu vairs nepiedāvā "SEB Life and Pension Baltic", savukārt līdz šim šajā tirgū nav iesaistījusies "Swedbank Life Insurance" Latvijas filiāle un "Mandatum Life Insurance Company Limited" Latvijas filiāle.

Mūža pensijas nodrošināšanai tiek izmantoti valsts fondēto pensiju shēmā uzkrātie līdzekļi. Lai saņemtu mūža pensiju, pensionējoties ir jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) iesniegums par vēlmi saņemt mūža pensijas apdrošināšanu pie kāda no dzīvības apdrošinātājiem un jānoslēdz ar to mūža pensijas apdrošināšanas līgums.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.