Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Nelegālie imigranti: Latvijas robežsargiem steidzas palīgā Somijas kolēģi

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Nelegālās imigrācijas risku mazināšanai uz Latvijas-Baltkrievijas robežas Latvijas robežsargiem no šodienas dosies palīgā divi Somijas robežsargi, kā arī patrulēšanas auto, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone.

Latvija palīdzību Eiropas robežu un krasta apsardzes aģentūrai "Frontex" lūgusi jau pirms vairākām nedēļām, ņemot vērā straujo situācijas attīstību uz Lietuvas-Baltkrievijas robežas. Kopumā Latvija lūgusi 24 "Frontex" speciālistu iesaisti un līdz šim uz Latviju bija nosūtīti divi eksperti, kā arī trafarēts patrulēšanas auto.

Tagad saņemts apliecinājums, ka, izmantojot "Frontex", uz Latviju nosūtīs vēl divus ekspertus no Somijas. Somijas eksperti pienākumus sāks veikt no šodienas.

Patlaban nav zināms, vai "Frontex" uz Latvijas-Baltkrievijas robežu nosūtīs arī pārējos Latvijas prasītos speciālistus.

Rotācijas kārtībā Latvijā jau vairākus gadus darbojas pieci "Frontex" eksperti, kuru pienākumi ir saistīti ar pārbaudēm robežkontroles punktos.

Gatavojoties iespējamam nelegālās imigrācijas vilnim uz Latvijas austrumu robežas, Valsts robežsardze lūgusi atbalstu arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS).

Robežsardze aizsardzības resoram lūgšot aptuveni 50 darbiniekus, lai divkāršotu patrulēšanas intensitāti pie robežas. LETA jau rakstīja, ka ņemot vērā pandēmijas ierobežojumus armija jau iepriekš vairākus mēnešus piedalījās patruļās uz valsts austrumu robežas.

Jaunākais robežsardzes lūgums vēl tiek vērtēts, aģentūra LETA noskaidroja Aizsardzības ministrijā.

Jau ziņots, ka no 2.jūlija pie Baltkrievijas robežas strādā arī ES robežsardzes aģentūras "Frontex" darbinieki.

Lietuvas amatpersonām ir aizdomas, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, reaģējot uz jaunajām Eiropas Savienības sankcijām, nesen paziņoja, ka Baltkrievija vairs neaizsargās Eiropu no nelegālajiem imigrantiem, narkotiku tirdzniecības un kontrabandas.