Atklāto Covid-19 gadījumu skaits turpina sarukt; vai kādreiz atgriezīsimies normālā dzīvē?

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Pagājušā nedēļā fiksēts 36,3% jaunatklāto Covid-19 infekcijas gadījumu samazinājums pret iepriekšējo nedēļu, vidēji dienā atklājot 38 jaunus Covid-19 gadījumus salīdzinājumā ar aizpagājušo nedēļu, kad tika fiksēti 60 sasirgušie, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Pēdējo septiņu dienu laikā tika stacionēti vidēji septiņi pacienti dienā, kamēr nedēļu iepriekš - astoņi. Tādējādi ikdienā slimnīcās ar Covid-19 ārstējas vidēji 84 pacienti, kamēr iepriekš - 127.

Pēc SPKC paustā, šobrīd visās vecuma grupās turpinās saslimstības samazinājums, izteiktāka saslimstības tendence vērojama vecuma grupā no 10 līdz 19 gadiem.

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficents šobrīd ir 0,77, sarūkot par 0,29 salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš. SPKC skaidro, ka tas liecina par infekcijas slimības samazināšanos.

Eiropas valstu vidējais kumulatīvais saslimstības rādītājs ir 51,6 (iepriekš 39), savukārt Latvijā jūtams samazinājums - 43 uz 100 000 iedzīvotājiem.

Ievesto Covid-19 gadījumu īpatsvars Latvijā sasniedz jau 14,2%, pagājušajā nedēļā kopumā tie bija 38 Covid-19 inficētie, taču nedēļu iepriekš - 24. Aizvien turpina pieaugt ievesto gadījumu skaits no trešajām valstīm - pēdējās divas nedēļas veidojot 71% no visiem ievestajiem gadījumiem.

Kopš maija beigām visvairāk - 46 - gadījumu ievests no Krievijas. Tikmēr 16 gadījumi ievesti no Turcijas, 12 - no Lielbritānijas, 12 - no Spānijas, astoņas - no Vācijas, četri - no Francijas un vēl četri - no Ukrainas.

Neraugoties uz saslimstības mazināšanos, SPKC aicina iedzīvotājus vakcinēties pret Covid-19. Vakcinācija ir drošākais un efektīvākais aizsardzības veids, kas pasargā no smagām slimības formām un mazina Covid-19 infekcijas izplatību sabiedrībā.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais