Pasākumu rīkotāji nosūta vēstuli premjeram, aicinot saglabāt Covid-19 atbalsta mehānismus

© f64.lv, Kaspars Krafts

Latvijas publisko pasākumu rīkotāji un to apvienības nosūtījušas atklātu vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) un vairākām ministrijām, aicinot nekavējoties lemt par atbalsta programmu un mehānismu saglabāšanu līdz brīdim, kad tiks atcelti visi uz publisko pasākumu nozari attiecināmie ar Covid-19 saistītie pulcēšanās ierobežojumi,  informēja "L Tips Agency" pārstāve Līva Toniņa.

Vēstulē vēstīts, ka Latvijas publisko pasākumu nozare ir viena no tām tautsaimniecības nozarēm, kuras darbība valstī noteikto ierobežojumu dēļ bijusi pilnībā paralizēta kopš Covid-19 pandēmijas sākuma.

Pasākumu nozare aizvadītā pusotra gada laikā sabiedrības kopējo interešu vārdā ir samierinājusies ar noteiktajiem ierobežojumiem un rēķinājusies ar valdības aktīvu rīcību sabiedrības vakcinācijas procesa nodrošināšanā, kā arī pūļa imunitātes sasniegšanā, kas būtu nozīmīgs priekšnosacījums drošai nozares darbības atjaunošanai.

Neskatoties uz to, ka no 15. jūnija ir atviegloti publisko pasākumu norises
noteikumi, nozares pilnvērtīgas darbības atjaunošanai joprojām pastāv būtiski
ierobežojumi, piemēram, salīdzinoši mazā vakcinēto personu grupa (29,8% no visiem valsts iedzīvotājiem līdz 03.07.2021.), kas joprojām ir tālu no mērķa sasniegt tik nepieciešamo pūļa imunitāti.

Šī brīža situācijā kultūras un publisko pasākumu nozare bez apgrūtinājumiem var strādāt tikai ar to sabiedrības daļu, kas noslēgusi pilnu vakcinācijas procesu.

Šo vēstuli parakstījušās kultūras nozares organizācijas uzskata, ka:

  1. Ir jāsaglabā Valsts kultūrkapitāla fonda mēķprogrammu “Covid-19 ietekmēto kultūras organizāciju ilgtspēja” un “Radošo personu nodarbinātības programma” darbība;
  2. Nav pieļaujama Valsts ieņēmumu dienesta administrētās atbalsta programmas (granta saņemšanai apgrozāmajiem līdzekļiem Covid-19 skartajiem uzņēmumiem) un dīkstāves atbalsta apturēšana;
  3. Ir pāragri noteikt nodokļu samaksas termiņa atlikšanas apturēšanu jau no šī gada 1. jūlija.

Ņemot vērā vēstulē minēto, kā arī rūpējoties par visas sabiedrības drošību un
interesēm, aicinām Jūs nekavējoties pieņemt lēmumu par atbalsta programmu un mehānismu saglabāšanu līdz brīdim, kad publisko pasākumu nozare varēs atsākt pilnvērtīgu un ekonomiski pamatotu darbību, tātad līdz brīdim, kad tiks atcelti visi pulcēšanās ierobežojumi.

Latvijā

Lai rastu Finanšu ministrijas (FM) noteikto 498 331 eiro ietaupījumu 2025.-2028.gadā ik gadu, Valsts kanceleja (VK) iekšēji vienojusies samazināt izdevumus precēm un pakalpojumiem, tai skaitā ēkas remontdarbiem, pētījumiem un aptaujām, aģentūru LETA informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.