Aptauja: šovasar ceļotāji visvairāk paļaujas uz Covid-19 vakcinācijas sertifikātu

© Tass/Scanpix/LETA

Aktīva ceļošana ir atsākusies, taču pandēmijas uzliktie ierobežojumi ievieš zināmas pārmaiņas gan galamērķu izvēlē, gan sagatavošanas darbos pirms ceļojuma. 43% Latvijas iedzīvotāju šovasar apsver iespēju ceļot, un katram ceturtajam ceļojumu plāni saistās ar atpūtas braucieniem ārpus Baltijas valstīm, liecina AAS BALTA (PZU grupa) veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja. Lielāka daļa ceļotāju izvēlās savā ceļošanas dokumenta komplektā iekļaut vakcinācijas sertifikātu, kas varētu liecināt, ka ceļošana ir viens no iespējamiem pamudinājumiem vakcinēties. Savukārt uz Covid-19 pārslimošanas fakta apliecinājumu paļautos tikai 7% potenciālo ceļotāju.

Kopumā cilvēki iespēju ceļot vērtē visai piesardzīgi

Katrs trešais aptaujātais ceļojumu plānus kaldina ar zināmu piesardzību, vērtējot epidemioloģisko situāciju kā nestabilu. Eiropas apceļošanu šovasar lielākoties plāno gados jauni iedzīvotāji vecumā līdz 40 gadiem, kuru ikmēneša personīgie ienākumi pārsniedz 1000 eiro (33%). Katrs piektais jeb 22% apsver ceļojumus pa Eiropu, 3% plāno atpūsties kādā no Āzijas, Āfrikas, Amerikas vai Okeānijas valstīm, bet lielākā daļa ceļotāju savus atpūtas braucienus saista ar ceļojumiem Baltijas valstīs.

Nogaidoša stratēģija ir 34% iedzīvotāju, kas īpaši raksturīgi potenciālajiem ceļotājiem vecumā no 40 līdz 60 gadiem. 15% aptaujāto patlaban no ceļojumiem atturas pavisam.

Domājot par ceļošanu Covid-19 pandēmijas apstākļos, iedzīvotājus visvairāk satrauc risks iestrēgt svešā valstī atcelta lidojuma vai robežu slēgšanas dēļ (49%). Risks ceļojuma laikā nonākt karantīnā satrauc 34% no ceļotājiem, un 35% respondentu bažas rada tas, ka ceļojumu varētu nākties pēkšņi atcelt, pārcelt vai pārtraukt ar Covid-19 saistītu iemeslu dēļ.

Lielākās bažas - negaidīti pavērsieni ceļojuma laikā

Tieši negaidīti pavērsieni ceļojuma laikā ir galvenais iemesls, kāpēc daļa sabiedrības labprātāk izsver ceļošanu tikai Baltijas valstu robežās. Risks pašam inficēties ar Covid-19 ceļojuma laikā satrauc gandrīz trešdaļu Latvijas iedzīvotāju (32%), savukārt bažas atvest mājās jaunu Covid-19 vīrusa paveidu ir aktuālas 25% sabiedrības. Potenciālā nepieciešamība pēc ceļojuma ievērot pašizolāciju izrādās īpaši atturošs arguments jauniešiem vecumā līdz 30 gadiem (34% jauniešu vidū; vidēji respondentiem - 23%). 19% iedzīvotāju nav nekādu bažu saistībā ar ceļošanu ārpus valsts.

Visvairāk paļaujas uz vakcinācijas sertifikātu

Pandēmijas apstākļus raksturo dažādi ceļošanas ierobežojumi, un viens no tiem ir obligāta prasība uzrādīt negatīvu PĶR testu, vakcinācijas sertifikātu vai citu apliecinājumu par to, ka cilvēks nav infekciozs. Aptaujas dati rāda, ka, dodoties ceļojumā ārpus Latvijas, iedzīvotāji visbiežāk līdzi ņemtu Covid-19 vakcinācijas sertifikātu (61%), liekot domāt, ka ceļošana, iespējams, ir viens no pamudinājumiem vakcinēties. Covid-19 testu pirms un pēc ceļojuma kā risinājumu redz 15%, bet uz Covid-19 pārslimošanas fakta apliecinājumu paļautos 7% potenciālo ceļotāju.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.