Pašvaldībām dod cerību uz lielāku pabalstu naudu

Pašvaldības no nākamā gada varētu saņemt lielāku līdzfinansējumu dzīvokļa pabalsta izmaksai trūcīgajiem. Tas varētu būt 50 procentu pašreizējo 20 procentu vietā. Pagaidām gan galīgā lēmuma nav, jo Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), kas ir atbildīga par sociālās drošības tīkla pasākumu īstenošanu, vēl gatavo ziņojumu valdībai.

Jau vairākus mēnešus publiski spriests par nepieciešamību no sociālās drošības stratēģijas jeb tā sauktā sociālā spilvena naudas pašvaldībām sniegt lielāku atbalstu līdzfinansējuma veidā. Pašlaik sociālā drošības tīkla ietvaros dzīvokļa pabalsta izmaksai valsts pašvaldībām līdzfinansē 20 procentu, bet pašvaldība nodrošina 80 procentu finansējuma, savukārt garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta izmaksā valsts sedz 50 procentu.

Šonedēļ šis jautājums akcentēts arī tikšanās laikā starp Latvijas Pašvaldības savienības priekšsēdi Andri Jaunsleini, labklājības ministri Ilonu Jurševsku (ZZS) un par sociālo drošības tīklu atbildīgo ministriju pārstāvjiem. Tās laikā panākta vienošanās, ka ir nepieciešams mainīt valsts līdzfinansējuma proporcijas daļu dzīvokļa pabalsta izmaksai, ņemot vērā situāciju pašvaldībās. Pieaugot pieprasījumam pēc sociālās palīdzības apkures sezonas laikā, turpmāk dzīvokļa pabalsta izmaksai nepieciešamais valsts līdzfinansējums būtu jānodrošina 50 procentu apmērā, tādējādi mainot atbalsta proporciju pašvaldībām.

Ministre I. Jurševska uzsver, ka valsts līdzfinansējumu var saņemt, ja dzīvokļa pabalstu izmaksā tieši trūcīgām personām. Savukārt, ja pašvaldībā ir tādas finansiālas iespējas, tā no sava sociālā budžeta var maksāt dzīvokļa pabalstu arī maznodrošinātajiem.

Lai panāktu valsts līdzfinansējuma proporcijas pārdali, sociālās drošības tīkla ietvaros 2011. gadā būtu nepieciešami 11,3 miljoni latu. Vienlaikus sociālā drošības tīkla ietvaros 50 procentu apmērā valsts turpinās līdzfinansēt arī GMI pabalsta izmaksu. Labklājības ministrijas speciāliste Liene Užule Neatkarīgajai pastāstīja, ka ministrija pašlaik negatavo nekādu lēmumprojektu valdībai par lielāku līdzfinansējumu pašvaldībām pabalstu izmaksā, jo atbildīgā iestāde par sociālo spilvenu ir RAPLM un tā savukārt gatavo ziņojumu, kurā viens no punktiem būs tieši akcentēts jautājums par līdzfinansējuma procenta izmaiņām.

RAPLM speciāliste Justīne Plūmiņa skaidro, ka šonedēļ parakstīts rīkojums par ministrijas likvidāciju un plānots, ka sociālā spilvena uzraudzība tiks nodota tieši Labklājības ministrijai. RAPLM ir sagatavojusi kārtējo ziņojumu par sociālās drošības tīkla stratēģijas ieviešanas gaitu, un, to izskatot, valdībai būs jāvienojas, ko darīt ar atbalstu pašvaldībām.

Svarīgākais