Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Muižniece ar ASV vēstnieka Latvijā vietnieci pauž abpusēju interesi par sadarbību izglītībā

© Romāns Kokšarovs/F64

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) ar ASV vēstnieka Latvijā vietnieci Rutu Elvikis pauž abpusēju interesi par sadarbību izglītībā un pētniecībā, kā arī atvieglojumiem studentu, pētnieku un akadēmiskā personāla mobilitātē, aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Šodien iepazīšanās vizītē pie ministres ieradās ASV vēstnieka Latvijā vietniece un tās laikā abas puses pārrunāja līdzšinējās sadarbības jautājumus izglītības un pētniecības jomā un vienojās arī turpmāk apmainīties ar informāciju un pieredzi.

Elvikis apsveica ministri ar stāšanos amatā un bija gandarīta, ka Muižniece kā vienu no saviem galvenajiem uzdevumiem ir noteikusi mācības klātienē no 1.septembra un drošo skolu principu.

Muižniece norādīja, ka ļoti augstu vērtē Latvijas un ASV līdzšinējo sadarbību izglītības un pētniecības jomā. "Mēs atzinīgi vērtējam tiešos kontaktus starp augstākās izglītības un pētniecības iestādēm, palīdzot nodrošināt veiksmīgu un uz rezultātu orientētu sadarbību. Mēs esam atvērti dalīties pieredzē un ceram uz ciešāku sadarbību un savstarpēji izdevīgām apmaiņām un projektiem," piebilda ministre.

Ministre pauda, ka IZM ir ieinteresēta veicināt turpmāku sadarbību ar ASV izglītībā un pētniecībā, tostarp atvieglot studentu, pētnieku un akadēmiskā personāla mobilitāti. Jo ne tikai Latvijas studenti vēlas mācīties ASV. 2020./2021.mācību gadā 45 ASV studenti studēja Latvijas augstskolās, tostarp Latvijas Universitātē un Rīgas Tehniskajā universitātē.

Katru gadu studentiem un pētniekiem no ASV tiek piešķirtas Latvijas valsts stipendijas. 2021./2022. mācību gadā studijām Latvijas augstskolās tiek piešķirtas divas stipendijas un viena stipendija dalībai starptautiskajā vasaras skolā.

Tāpat Elvikis bija ieinteresēta Muižnieces pieredzē par piedalīšanos starptautiskās angļu valodas apmācībās un puses vienojās, ka ASV vēstniecība Latvijā varētu organizēt angļu valodas nometnes gan bērniem, gan jaunajiem skolotājiem.