Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Jaunieši aktīvi izmanto iespēju klātienē iesniegt dokumentus studijām augstskolās

© Oksana Džadana/F64

Jaunieši aktīvi izmanto iespēju klātienē iesniegt dokumentus studijām augstskolās, liecina augstskolu pārstāvju sniegtā informācija.

Kā stāstīja Latvijas Universitātes (LU) sabiedrisko attiecību speciāliste Jana Saulīte, LU topošie studenti aktīvi izmanto iespēju klātienē pieteikties studijām, kā arī apstiprina elektroniskos pieteikumus izvēlētajā studiju programmā. "Pirms plkst.9 dokumentu iesniegšanu gaidīja pieci līdz seši jaunieši, bet dienas vidū rindā ir desmit līdz 15 jaunieši," sacīja Saulīte.

Viņa stāstīja, ka, ienākot LU cilvēki izņem numuru un gaida savu kārtu vestibilā vai uzgaidāmajā telpā. Kad pienāk viņu kārta, jaunieši dodas uz Lielo aulu, kur viņi noformē pieteikumu, paraksta dokumentus un iziet ārā uz Merķeļa ielas pusi. Tas nozīmē, ka ir ierīkota vienvirziena kustība un jaunieši viens otru nesatiek un burzma neveidojas, stāstīja LU pārstāve.

Viņa piebilda, ka klātienē pieteikumus izvēlas sniegt tie cilvēki, kuri vidējo izglītību ieguvuši iepriekšējos gados, tāpat topošie studenti ir aicināti izmantot elektronisko parakstu.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) mediju attiecību vadītāja Ieva Nora Gediņa stāstīja, ka šogad RSU jaunu studentu uzņemšana notiek tikai digitāli, izmantojot e-parakstu. "Jau pagājušajā vasarā reflektantus pieradinājām pie viscaur digitālas uzņemšanas," piebilda Gediņa.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Uzņemšanas komisijas vadītāja Inesa Bušovska stāstīja, ka šogad Uzņemšana iekārtota RTU Arhitektūras fakultātes ēkā, kur ir plašas telpas un ir iespējams nodrošināt epidemioloģiskās prasības. "Jau otro gadu vairāk nekā puse reflektantu pieteikumus apstiprina elektroniski, taču ir tādi jaunieši, kuri vēlas iesniegt dokumentus klātienē, pabūt augstskolā, kā arī šo iespēju izmanto iepriekšējo gadu absolventi," stāstīja Bušovska. Arī līgumu parakstīšana notiek attālināti, izmantojot e-parakstu.

Bušovska atzina, ka augstskolām lielākais izaicinājums būs eksāmenu rīkošana klātienē, lai nodrošinātu drošu eksāmenu desmit cilvēku grupām.

Liepājas Universitātes (LiepU) Uzņemšanas komisijas sekretāre Jana Jansone skaidroja, ka reflektantu aktivitāte ir atbilstoša pirmajai dienai - tā ir liela. "Nāk gan tie, kas pieteikumu jau ir iesnieguši elektroniski, gan tie, kas to vēl nav izdarījuši un dara to ar mūsu palīdzību. Svarīgi ir ņemt līdzi dokumentu oriģinālus un personu apliecinošu dokumentu," sacīja Jansone.

Viņa stāstīja, ka telefona zvanos un klātienē topošie studenti interesējas par sesiju laikiem neklātienē un iestājeksāmenu kārtību. LiepU maģistra studiju programmai "Mūzikas terapija" iestājeksāmeni notiks klātienē, maģistra studiju programmai "Rakstniecības studijas" un bakalaura studiju programmai "Logopēdija" pēc izvēles klātienē vai attālināti, bet pārējie iestājeksāmeni notiks attālināti.

"Atgādinām arī, ka apstiprināt pieteikumu klātienē var ne tikai LiepU, bet arī dzīvesvietai tuvākajā vietā 12 Latvijas augstskolās, kas atrodamas vietnē "latvija.lv", bet maksājumi tiek pieņemti tikai neskaidras naudas norēķinos - maksājums internetbankā vai ar karti," sacīja Jansone.

Pieteikumu pieņemšana un apstiprināšana LiepU klātienē bakalauru programmās ilgs līdz 12.jūlijam, bet maģistra - līdz 16.jūlijam.

LETA jau vēstīja, ka studētgribētāji līdz 11.jūlijam var pieteikties vienotajā elektroniskās pieteikšanās sistēmā studijām, izmantojot "www.latvija.lv" e-pakalpojumu "Elektroniskā pieteikšanās studijām pamatstudiju programmās". Pēc elektroniskā pieteikuma izveidošanas tas obligāti jāapstiprina klātienē jebkurā no norādītajiem augstskolu uzņemšanas punktiem, uzrādot nepieciešamos dokumentus no šodienas līdz 12.jūlijam.

Elektroniska vienotā pieteikšanās pamatstudiju programmām tiek nodrošināta 12 Latvijas augstskolās - Latvijas Universitātē, Rīgas Tehniskajā universitātē, Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Banku augstskolā, Daugavpils universitātē, Liepājas universitātē, biznesa augstskolā "Riseba", Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā, Vidzemes augstskolā, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā, Ventspils augstskolā un Ekonomikas un kultūras augstskolā.

Izveidot elektroniski un apstiprināt pieteikumu, nenākot klātienē reflektants var pats, ja vidējā izglītība ir iegūta Latvijā un vidējās izglītības dokumenta dati ir pieejami vienotajos valsts reģistros, ja centralizēto eksāmenu svešvalodā neaizstāj starptautiskais tests un arī, ja studētgribētājs ir Latvijas pilsonis vai nepilsonis.