Iekštelpās līdz 30 personām drīkstēs klātienē piedalīties profesionālās izglītības programmās

© Dmitrijs Suļžics/F64

Iekštelpās ne vairāk kā 30 personas drīkstēs klātienē piedalīties profesionālās izglītības programmās, kā arī drīkstēs rīkot nodarbības un darbu ar jaunatni.

Otrdien valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) grozījumus epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai ar mērķi nodrošināt izglītības procesa nepārtrauktību profesionālajā izglītībā un pieaugušo neformālajā izglītībā.

Vienlaikus Ministru kabinets atbalstīja, ka personas, kuras ir ieguvušas aizsardzību pret Covid-19 var savstarpēji sastapties līdzīgi, kā tas bija pirmspandēmijas periodā. Līdz ar to vakcinētas un pārslimojušas personas var piedalīties visās izglītības programmās klātienē, tai skaitā gan praktiskās daļas, gan teorētiskās daļas apguvi.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz, ka augstākās izglītības, profesionālās izglītības, tai skaitā profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pakalpojumus, amatiermākslas kolektīvu nodarbības un darbu ar jaunatni turpmāk varēs organizēt iekštelpās, ja vienā telpā vienlaikus neatrodas ne vairāk kā 30 personas un vienai personai tiek nodrošināti ne mazāk kā trīs kvadrātmetri no pieejamās platības.

Savukārt svaigā gaisā grupās drīkstēs pulcēties līdz 50 cilvēkiem, nodrošinot, ka šo grupu dalībnieki savstarpēji nesatiekas.

Kas attiecas uz neformālās izglītības programmas īstenošanu svaigā gaisā grupās līdz 20 personām, mācību organizētājam nepieciešams nodrošināt apmācāmo personu reģistrāciju un pēc Slimību profilakses un kontroles centra pieprasījuma nodot to personu datus (vārds, uzvārds, kontaktinformācija, mācību norises datums un vieta, telpa), kas bijušas ciešā kontaktā, epidemioloģiskās izmeklēšanas nolūkiem.

Tāpat mācības organizē tā, lai nebūtu iespējams apmācāmo personu savstarpējs kontakts, kā arī maksājumus par mācībām veic tikai ar bezskaidras naudas norēķinu. Savukārt pirms nodarbības, apmācāmā persona ar parakstu apliecina, ka viņai nav elpceļu saslimšanas pazīmju un viņai nav jāatrodas izolācijā, mājas karantīnā vai pašizolācijā.

Kā norādīja IZM, mācību procesu klātienē iekštelpās īsteno, veicot to norisē iesaistīto un apmācāmo personu iknedēļas testēšanu. Apmācāmo testēšanu neveic, ja apmācāmo skaits grupā ir ne vairāk kā pieci.

Minētā norma būtu piemērojama arī, ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniegtu 120.

Savukārt pēc Veselības ministrijas (VM) rosinājuma, ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100?000?iedzīvotāju ir mazāks par 20, līdz brīdim, kamēr tas nepārsniedz 25, augstākās izglītības, profesionālās izglītības, tai skaitā profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pakalpojumus, amatiermākslas kolektīvu nodarbības un darbu ar jaunatni var organizēt iekštelpās, ja vienā telpā vienlaikus neatrodas vairāk kā 50 personas, kā arī ārā grupās līdz 100 personām, nodrošinot, ka šo grupu dalībnieki nesatiekas.

Kas attiecas uz nometnēm, vienā grupā varēs atrasties ne vairāk kā 50 personas, ja tiek nodrošināta nometnes darbinieku un dalībnieku testēšana un šo grupu dalībnieki nometnes darbības laikā nesatiekas.

Savukārt sporta sacensībās ārā vienlaikus varēs atrasties ne vairāk kā 1000 personas, ieskaitot sportistus un darbiniekus, kas ir tieši saistīti ar sacensību norises nodrošināšanu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.