Latvijā autovadītājiem ir pastiprināts risks iemigt pie stūres

Līdzšinējie Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pētījuma rezultāti liecina, ka risks iemigt pie auto stūres ir Latvijas autovadītāju problēma, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja direkcijā.

Pētījumā piedalījušies vairāk nekā 50 autovadītāji, un daļai no viņiem konstatēts paaugstināts vai pat ļoti paaugstināts risks iemigt. Mērījuma laikā, kas ilgst 11 minūtes, atsevišķi autovadītāji pat vairākas reizes ir piedzīvojuši tā dēvēto sekundes miegu. Tas liek secināt, ka cilvēki pie stūres sēžas tik neizgulējušies, noguruši, ka viņu fizioloģiskais stāvoklis apdraud kā paša, tā arī citu satiksmes dalībnieku drošību.

Turpmāk autovadītāju nogurumu jeb risku iemigt pie stūres mērīs degvielas tirgotāja "Statoil" degvielas uzpildes stacijās un rīt, 12.novembrī, no plkst.10 interesentiem būs iespēja izmērīt savu noguruma pakāpi Ādažos.

Jau ziņots, ka CSDD pētījums ir brīvprātīgs, anonīms un tas tiek organizēts sadarbībā ar SIA "Latvija Statoil" un Latvijas Samariešu apvienību. Apzinoties miegaina autovadītāja bīstamību, CSDD jau vairākus mēnešus visā Latvijā veic pētījumu, kura nolūks ir noteikt autovadītāju noguruma pakāpi. Mērījumus veic speciālisti - fiziologi, kuri izmanto unikālu, ne vien Latvijā, bet visā Austrumeiropā vienīgo aparatūru, ar kuras palīdzību tiek reģistrētas acu zīlīšu spontānās svārstības.

Neizgulējies un noguris autovadītājs reaģē lēnāk, nespēj laikus pieņemt lēmumu vai pat uz vairākām sekundēm iesnaužas. Šāds stāvoklis bīstamības ziņā tiek pielīdzināts braukšanai alkohola reibumā. Noguruma sekas pie auto stūres diemžēl ir ļoti traģiskas - nobraukšana no ceļa, grāvis, kūleņi, ieskriešana stabā vai frontālās sadursmes.

Šādas avārijas Latvijā nav retums. Kā rāda statistika, apmēram puse avāriju, kurās iet bojā autovadītāji un pasažieri, ir tādi negadījumi, kuros iesaistīts viens transportlīdzeklis. Negadījumu iemesli ir kā ātrums, neuzmanība, tā arī nogurums, kurš ir visgrūtāk pierādāmais fakts, uzsver CSDD.

Svarīgākais