Valdība lems par obligāto vakcināciju Latvijā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Valdība šodien plāno vērtēt ministriju priekšlikumus vakcinēšanās pret Covid-19 veicināšanai, iepriekš žurnālistiem paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Valdības sēde notiks plkst.10.

Valdībā ir gaidāma diskusija par "zināmu pienākumu" vakcinēties pret Covid-19 atsevišķās profesijās, pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes žurnālistiem sacīja Kariņš.

Pēc politiķa vārdiem, atsevišķās profesijās strādājošo obligāta vakcinācija būtu nepieciešama, lai klientiem būtu droša kontaktēšanās un saslimstība nepārnestos tieši klientu kontaktu brīdī.

Ministru prezidents norādīja, ka šobrīd eksperti strādā pie šī jautājuma un viņš otrdienas valdības sēdē par to sagaida diskusiju. Dienu pirms valdības sēdes Kariņš nevēlējās nosaukt konkrētas profesijas, jo nezinot, kāds tieši būšot ekspertu piedāvājums. Iespējams, obligāto vakcināciju dalīs pēc situācijas saistībā ar kontaktiespējām.

Iepriekš politiķu runās izskanējuši piedāvājumi, ka par obligātu vakcinēšanās pienākumu varētu noteikt mediķiem, sociālās aprūpes iestāžu darbiniekiem, policistiem, iespējams, pedagogiem un citiem.

Izglītības ministre Anita Muižniece (JKP) pēc koalīcijas sanāksmes uzsvēra, ka pedagogi var tikt iekļauti obligāti vakcinējamo profesiju pārstāvju sarakstā, bet pirms tam Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēl divas nedēļas nogaidīs un vēros, vai palielinās izglītības sektorā strādājošo vakcinācija pret Covid-19.

Politiķe uzsvēra, ja izglītības sektors nonāks situācijā, ka pedagogu vakcinācija nav pietiekama epidemioloģiski drošu mācību nodrošināšanai, proti, ir zem 80%, tad IZM izskatīs iespēju pedagogiem paredzēt obligātu vakcināciju.

"Valdībai un sabiedrībai ir svarīgi, ka cilvēki izvēlas vakcinēties. Jāsaprot, ka jebkurš nevakcinētais apdraud ne tikai sevi, bet arī apkārtējos," piebilda premjers, sakot, ka ir būtiski, lai vakcīnu saņemtu visi tie, kuriem ir šāda iespēja.

Arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) uzsvēra, ka Veselības ministrija un "Attīstībai/Par!" izprot un atbalsta nepieciešamību pēc obligātas vakcinācijas atsevišķās profesijās. Pēc viņa teiktā, tā izriet no publisko pakalpojumu rakstura un vakcinācijas mērķiem.

Pavļuts atgādināja, ka, diskutējot par šo tēmu, jau kopš aprīļa tiek uzsvērts, ka ir un būs profesijas, kuru profesionālo pienākumu veikšanai vai pakalpojumu sniegšanai ir nepieciešams vakcinēties. Tas esot kā pienākumu izpildes priekšnoteikums, jo "uz spēles" ir gan pakalpojumu sniedzēju, gan klientu un pacientu dzīvības.

Viņš informēja, ka, vadoties no šo apstākļu risku izvērtējuma, dažādas ministrijas strādā pie juridiskiem risinājumiem un profesiju izvērsuma, kur drošības un risku dēļ vakcinācija jānosaka kā priekšnoteikums.

Pavļuts klāstīja, ka, rūpējoties par pakalpojumu sniedzējiem un klientu interesēm, būtu jānosaka šāds profesionāls pienākums veikt vakcināciju pret Covid-19.

Arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāve Muižniece norādīja, ka JKP ieskatā šāds noteikums nepieciešams, lai ikviens pakalpojuma saņēmējs un sniedzējs justos drošs par savu veselību.

Nacionālās apvienības pārstāvis, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards atzīmēja, ka tas ir valdības pienākums rūpēties par sabiedrību, un, ja šāds nopietns lēmums netiks pieņemts tuvāko dienu vai nedēļu laikā, tad jau varētu būt par vēlu.

Pēc Sadarbības sanāksmes premjers norādīja, ka tikšanās laikā puses runājušas par to, kā sagatavoties jauniem Covid-19 izplatības draudiem rudens sezonā. Koalīcijas mērķis esot atsākt skolās mācības klātienē, kā arī vēlams tautsaimniecību un pakalpojumu sniedzējus atbrīvot no ierobežojumiem.

Lai šo mērķi sasniegtu, nepieciešams vakcinēties, uzsvēra Kariņš. No viņa teiktā izriet, ka koalīcija plāno strādāt vismaz trīs virzienos. Viena ir informatīvā kampaņa, kas tiek gatavota šobrīd, lai cilvēki būtu labāk informēti par vakcinēšanas procesu un saņemtu nepieciešamos skaidrojumus.

Koalīcijas partneri "idejiskā līmenī" apsprieduši un Veselības ministrija tālāk varētu strādāt pie tā, ka, iespējams, tiek radīta loterija vai izsole, lai veicinātu iedzīvotāju interesi par vakcināciju.

Kariņš atzīmēja, ka valdībā plānots uzklausīt Iekšlietu ministriju par to, kā pastiprināt testēšanu uz valsts austrumu robežas, lai pasargātu sabiedrību no Krievijā notiekošā straujā saslimstības pieauguma ar Covid-19 delta paveidu.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais