Grāmatvežu asociācija: Jāprasa nevis Reira, bet Kariņa demisija

© Romāns Kokšarovs/F64

Kāpēc Reira demisiju? Šeit ir jāprasa premjera demisija! Reirs viens pats nepieņēma šādus lēmumus,” uz jautājumu, vai saistībā ar sabiedrībā nosodīto nodokļu reformu, kas stājās spēkā 1. jūlijā, būtu jāprasa finanšu ministra Jāņa Reira demisija, RīgaTV 24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” atbildēja Latvijas Grāmatvežu asociācijas pārstāve Lienīte Caune.

“Mēs Saeimā redzējām - opozīcijas partijas mēģināja vest pie prāta visus deputātus. Bija iespēja izlabot šo kļūdu un pateikt, ka mēs apzināmies, ka tajā brīdī pieņēmām nepareizu lēmumu, bet koalīcija nodemonstrēja pilnīgu ignoranci šajā jautājumā. Uztaisīt vienu par grēkāzi, es nepiekritīšu. Šeit atbildība jāuzņemas visai koalīcijai, tiem vārdiem, uzvārdiem, kuri balsoja par šīs reformas neatlikšanu,” norādānorāda Caune.

Vēstīts, ka no 1.jūlijs tiek ieviests minimālais valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objekts 1500 eiro ceturksnī, informēja Labklājības ministrijā (LM). Izmaiņas paredz, ka ceturksnī par darba ņēmēju jābūt nomaksātām VSAOI vismaz 511,35 eiro apmērā.

LM skaidroja, ka personai tiek summēti visi ienākumi, no kuriem veiktas VSAOI. Starpību no saviem līdzekļiem maksās darba devējs vai vairāki darba devēji proporcionāli darba ņēmēju ienākumiem un nodarbinātības periodam.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) aprēķinās minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par trešo ceturksni un līdz 20.decembrim sniegs informāciju Valsts ieņēmumu dienestam (VID), kas dienas laikā šo informāciju elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) paziņos darba devējiem. Darba devējiem būs pienākums trīs mēnešu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas veikt minimālās obligātās iemaksas.

Izmaiņas arī paredz, ka pašnodarbinātie maksās 10% pensiju apdrošināšanai līdzšinējo 5% vietā, bet ne mazāk kā no 1500 eiro ceturksnī.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.