Meža dienests: Vilku populācijas stāvoklis Latvijā ir stabils

© AFP/Scanpix

Vilku populācijas stāvoklis Latvijā ir stabils, informēja Valsts meža dienestā (VMD).

Dienesta rīcībā esošie vilku klātbūtnes pazīmju dati un pērnās sezonas vilku medību rezultāti liecina, ka vilku uzbrukumu skaits mājlopiem palicis iepriekšējā gada līmenī. Kopš šā gada sākuma VMD saņēmis 11 ziņojumus par vilku uzbrukumiem, kuros nogalinātas 16 un savainotas 11 aitas, kā arī noplēsts viens teļš, četri suņi un pieci staltbrieži briežu dārza teritorijā.

Dienestā skaidroja, ka par lielo plēsēju uzbrukumiem ne vienmēr tiek ziņots, jo Latvijā plēsēju izraisītie zaudējumi netiek kompensēti. Neraugoties uz to, VMD aicina iedzīvotājus aktīvāk ziņot par lielo plēsēju uzbrukumiem un veikt preventīvus pasākumus. Uzbrukums, par kuru ticis ziņots, tiek oficiāli atzīts par notikušu, un kalpo par pamatu lielo plēsēju nomedīšanas apmēra noteikšanai.

VMD par plēsēju uzbrukumiem aicina ziņot pēc iespējas savlaicīgāk, lai dienesta speciālists varētu operatīvi ierasties notikuma vietā, izdarīt slēdzienu, sastādīt oficiālu aktu un paņemt plēsēja DNS paraugu tālākai analīzei.

Vienlaikus VMD turpina vākt arī informāciju par lielo plēsēju - vilku un lūšu izplatību, izmantojot mūsdienām atbilstošas neinvazīvas tehnoloģijas. Šajā procesā VMD aicina iesaistīties medniekus un citus interesentus, lūdzot iesūtīt fotogrāfijas, kurās fiksētas vilku un lūšu klātbūtnes pazīmes medību platībās, un to GPS koordinātes.

Fotogrāfijas, nemainot failu izmērus un oriģinālos nosaukumus, jāsūta uz VMD e-pasta adresēm "vilki@vmd.gov.lv" vai "lusi@vmd.gov.lv". Ja GPS koordinātes foto faila rekvizītos fiksēt tomēr neizdodas, tās var pievienot e-pasta vēstulē arī citādā veidā. Vienlaikus VMD lūdz nepārsūtīt fotogrāfijas caur lietotni "WhatsApp", jo šādi zūd faila rekvizītos esošās koordinātes.

No 2020.gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam VMD tika reģistrēti 11 vilku uzbrukumi, kuros bija nogalinātas 33 aitas, savainotas astoņas aitas un viena kaza.

VMD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas atbild par meža politikas realizāciju visā Latvijas teritorijā, uzrauga normatīvo aktu ievērošanu un realizē atbalsta programmas ilgtspējīgas mežsaimniecības nodrošināšanai.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.