Pasta sūtījumos arvien vairāk konstatē neatļauto preču daudzumu

© f64.lv, Oksana Džadana

Pieaugot e-komercijas apmēriem, muita pasta sūtījumu kontrolēs neatļautas preces un vielas konstatē vairāk, savukārt narkotisko vielu sūtījumu skaits ir samazinājies, intervijā aģentūrai LETA teica Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

"Esam konstatējuši, ka ir palielinājies gadījumu skaits, kad sūtījumos mēģina saņemt tādas preces, ko nedrīkst sūtīt pa pastu, piemēram, viltotas preces, tabakas izstrādājumus un e-cigaretes," sacīja Zukuls.

Viņš piebilda, ka arī cīņā pret narkotiku nelegālo apriti visvairāk darba muitai joprojām ir pastā.

"Tendence, ka pamatā narkotiskās vielas tiek konstatētas pasta sūtījumos, ir saglabājusies. Sūtījumos atklāta marihuāna, kokaīns, LSD markas, kaņepju sēklas, narkotiskās vielas saturošas zāles un tā tālāk. Apjoms un skaits samazinās, kas ir pozitīvi vērtējams. Ja 2020.gadā kopumā 592 gadījumos pasta sūtījumos tika atklātas narkotiskās vielas, šogad piecos mēnešos - 137 gadījumos," norādīja Muitas pārvaldes vadītājs.

Viņš atzina, ka izplatīta parādība ir preču viltojumi, kas tiek atklāti pastā.

"Minimums, ar ko jārēķinās šo preču pasūtītājam, ir tas, ka viņš nesaņems savu iegādāto mantu. Šādu preču pasūtītājus varētu iedalīt divās daļās - vieni ir tie, kas to dara apzināti, otri patiešām tic, ka pārsteidzoši lētā prece ir oriģināls ražojums, un neapzināti iegādājas kādas konkrētas firmas apģērbu vai apavus, nenojaušot, ka tas ir viltojums. Un tomēr arī tādos gadījumos jārēķinās, ka šī manta tiek konfiscēta. Par pārkāpumu ir paredzēta administratīvā atbildība, bet muitas mērķis nav noteikti uzlikt naudas sodu; bieži vien šādos gadījumos izsakām brīdinājumu personai, bet viltotās preces tiek nodotas iznīcināšanai. Ja ir lieli apmēri, tad, protams, tas ir cits stāsts par atbildību un sankcijām," stāstīja Zukuls.

Viņš aicināja nepasūtīt un neiegādāties preci, par kuru ir pilnīgi skaidrs, ka tas nav oriģināls ražojums, piemēram, nepirkt "iPhone" telefonu par 50 eiro.

"Ja cilvēks nevēlas sadzirdēt argumentus par negodīgu konkurenci, intelektuālā īpašuma zādzībām, ekonomisko kaitējumu, varbūt viņš spēj novērtēt vismaz apdraudējumu paša veselībai un drošībai. Muita šogad ir konstatējusi viltotas automašīnu rezerves daļas, rotaļlietas, medikamentus. Iegādājoties viltotus medikamentus, labākajā gadījumā tie nenodarīs neko sliktu, bet tikpat iespējams, ka tie ļoti kaitēs cilvēka veselībai un pat dzīvībai. Vai viltotas smaržas - ja cilvēks zinātu, kāds ir šī maisījuma sastāvs un tā iedarbība uz ādu, diez vai gribētu tās lietot," teica Muitas pārvaldes vadītājs.

Zukuls arī piebilda, ka intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā šogad piecos mēnešos muita atklājusi 169 pārkāpumus.

Latvijā

Trešdien militārajā bāzē Ādažos notiks svinīga ceremonija, kas iezīmēs NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanas līdz brigādes līmenim uzsākšanu un jaunās NATO daudznacionālās brigādes Latvijā izveidi, ko veidos vairāk nekā 3500 karavīri, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā.