Apsver iespēju atsevišķām medicīnas iekārtām un precēm atcelt samazināto PVN

Veselības ministrija apsver no nākamā gada atcelt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi atsevišķām medicīnas iekārtām un precēm, informē telekanāls LNT.

VM šo nodomu skaidro nevis ar valsts budžeta konsolidēšanas pasākumiem, bet gan ar to, ka sešus gadus Latvijā netika pildīta Eiropas Savienības (ES) regula par medicīnas iekārtām un precēm.

"Maksimāli ilgi tika izmantota situācija, kad ES nebija pamanījusi, ka regula Latvijā netiek pildīta. Tagad, kad draud sākties pārkāpuma procedūra, samazinātā likme ir jāatceļ," skaidroja VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš.

Viņš sacīja, ka, atceļot samazināto PVN likmi, ieguvums būs aptuveni 3 līdz 4 miljoni latu un šī summa ir mazāka nekā iespējamās ES soda sankcijas.

Zāļu valsts aģentūras direktore Inguna Adoviča atzina, ka samazinātā PVN likme varētu saglabāties individuālās lietošanas medicīnas iekārtām un precēm, piemēram, kruķiem vai implantiem. Savukārt PVN likme varētu tikt palielināta tām iekārtām, kas nav paredzētas individuālai lietošanai, piemēram, rentgena aparātiem.

Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgenijs Kalējs sacīja, ka samazinātās PVN likmes atcelšanas gadījumā pakalpojumi kļūs dārgāki gan pacientiem, gan valstij.