Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Būtiskākais, ko būtu nepieciešams zināt, par sūtījumu veikšanu pēc 1. jūlija

© f64.lv, Kaspars Krafts

"Latvijas Pasta" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns un VID Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls LTV raidījumā "Rīta panorāma" skaidroja ar kādiem sarežģījumiem nāksies saskarties pēc 1. jūlija, kad spēkā stāsies izmaiņas Eiropas Savienības tiesību aktos. Turpmāk visi sūtījumi, kas nonāks Latvijā no trešajām pasaules valstīm būs jāmuito.

Vilcāns atzīst, ka jaunā regula ļoti būtiski ietekmēs "Latvijas Pasta darbību".

"Tas skars ļoti lielu sūtījuma plūsmu. Tas skars ļoti daudz klientus, kas sūtījumus saņem, tā ietekme būs liela, cik viņa būs pozitīva vai negatīva to rādīs laiks."

"Latvijas Pasts" valdes priekšsēdētājs minēja, ka no 1. jūlija pasts piedzīvos daudz lielāku darba apjomu.

Turpmāk pasta darbiniekiem sūtījums būs ne tikai jāapstrādā, bet arī jāuzglabā tik ilgi, līdz pasūtījuma veicējs veiks atmuitošanu. Pēc šīs procedūras veikšanas klientam tiks izsūtīts sūtījums.

Kā minēja Vilcāns, tad no 1. jūlija būs nepieciešams apmaksāt pievienotās vērtības nodokli (PVN) ikkatram sūtījumam, kas nāk no trešajām pasaules valstīm, tai skaitā no tādām lielvalstīm kā Ķīnas, Lielbritānijas un ASV.

"Izmēram šeit nav nozīme, vairāk tas attieksies uz sūtījuma vērtību," turpmāk ikviens sūtījums, kas nāks no trešajām pasaules valstīm, neskatoties uz tā izmēru būs jāatmuito.

Līdz šim bija nepieciešams atmuitot sūtījumus, kuru vērtība bija virs 22 eiro, savukārt sākot no ceturtdienas būs nepieciešams apmaksāt PVN jau no 0,01 centa.

VID Muitas pārvaldes direktors prognozē, ka turpmāk dienas laikā varētu tikt iesniegti aptuveni 20 līdz 25 tūkstoši deklarāciju.

Zukuls uzsver, ka pastāv vairāki varinanti, kā samaksāt nodokli par sūtīto preci.

"Muita nesaņem šīs preces un nesūta paziņojumus, tie ir pasta operatori, eksprespasta operatori."

Zukuls izceļ trīs variantus, kā veikt nodokļu apmaksu. Šo apmaksu bezmaksas var veikt VID mājaslapā, aizpildot pasta deklarāciju. To ir iespējams izdarīt, kad ir saņemts paziņojums par to, ka valstī ir ieradies sūtījums. Kā otrs varinats ir uzticēt šo procesu pasta operatoriem, vai izmantojot muitas brokeru pakalpojumus. Zukuls min, ka visbiežāk šis varētu būt maksas pakalpojums. Savukārt ja interneta veikals ir reģistrējies platformā "The Import One-Stop-Shop" , tad nodoklis ir apmaksāts jau pirkuma brīdi un nav nepieciešams atmuitot sūtījumu.

"Šobrīd uz pirmo jūliju nav tā, ka ļoti daudz lielo interneta veikalu steidz reģistrēties platformā. Tā darbojas visā Eiropas Savienība, bet PVN nonāk tajā valstī, kurā ir gala patērētājs," skaidroja Zukuls.

Viņš atzina, ka šis pircējiem būtu visērtākais varinats, jo nebūtu jāiesniedz deklarācija un sūtījumu varētu saņemt, kā līdz šim.

Muitas nodoklis būs arī jāmaksā par tiem sūtījumiem, kuri ir veikti ES, bet preces izcelsmes valsts ir trešā pasaules valsts, piemēram, prece tiek iegādāta no Vācijas interneta veikala, bet izsūtīta no Lielbritānijas.

Turpmāk muitas nodoklis nebūs jāmaksā par dāvanām līdz 45 eiro vērtībā. Preci būs nepieciešams deklarēt, taču nebūs jāmaksā nodoklis.

"Latvijas Pasts" valdes priekšēdētājs uzsver, ka brīdi, ja klients saņemto paciņu vēlēsies nosūtīt atpakaļ sūtītājam, būs nepieciešams pierādīt Valsts ieņēmumu dienestam, ka sūtījums tiek atgriezts pārdevējam. Kā sūtījuma atgriešanas apliecinājuma fakts var kalpot čeks, ko izsniedz pasta nodaļa vai pārdevēja izsniegtais sūtījuma atgriešanas dokuments.

"Jebkuri jauni ierobežojumi uzliek kaut kādus izaicinājumus un apgrūtinājumus," minēja Vilcāns.

Jau vēstīts, ka no 1. jūlija visiem komerciālo sūtījumu saņēmējiem būs elektroniski jāiesniedz muitas deklarācija un jāsamaksā pievienotās vērtības nodoklis (PVN) par precēm, informē Finanšu ministrija.

Šāda kārtība noteikta, lai aizsargātu Eiropas Savienības (ES) valstu tirgu no negodīgas konkurences, jo pašlaik zemas vērtības sūtījumi tiek ievesti milzīgos apjomos, nemaksājot PVN.