Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: Latvijā 70% iedzīvotāju domā par savu ietekmi uz vidi

© F64

Latvijā 70% iedzīvotāju domā par savu ietekmi uz vidi, liecina alus darītāja AS "Cēsu alus" un pētījumu kompānijas "Norstat" veiktā aptauja.

Tostarp par savu ietekmi uz vidi domā 78% cilvēku Kurzemē, 72% respondentu Zemgalē, 71% Vidzemes iedzīvotāju, kā arī 67% no aptaujātajiem Latgales iedzīvotājiem.

Pēc aptaujas datiem, 55% iedzīvotāju savu ietekmi uz vidi mazina ar atkritumu šķirošanu, 50% cilvēku seko ūdens un elektrības patēriņam, bet 46% aptaujāto veic apzinātus un pārdomātu pirkumus. Vienlaikus 36% iedzīvotāju piešķir lietām "otro dzīvi", kamēr 35% respondentu pērk vietējos produktus.

Tāpat 17% respondentu dod priekšroku videi draudzīgākam pārvietošanās veidam, bet bioloģiskus un ekoloģiskus produktus izvēlas 10% respondentu, kamēr 5% aptaujātie iepērkas beziepakojumu veikalos.

Aptaujā 56% respondentu arī minējuši, ka uzņēmumiem vairāk jāpievērš uzmanība atkārtotu materiālu pārstrādei un izmantošanai, 46% respondentu kā prioritāti atzīmējuši atkritumu šķirošanu, 36% pauduši, ka kompānijām jāiesaistās oglekļa dioksīda samazināšanā, kamēr 34% aptaujāto norādījuši uz vides, tostarp mežu sakopšanu.

"No pētījuma rezultātiem secināms, ka iedzīvotāji ne vien domā, bet arī iesaistās ietekmes uz vidi mazināšanā. Likumsakarīgi, ka cilvēki sagaida, lai arī kompānijas aktīvi pievērstu uzmanību un ieguldītu vides jautājumos," pauda "Cēsu alus" valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone.

Aptauja veikta 2021.gada maijā, intervējot 1007 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.