Olainfarm novērš atstādināto padomes locekļu vēlmi nepieļaut akcionāru pieņemto lēmumu reģistrāciju

© f64.lv, Kaspars Krafts

Akciju sabiedrības “Olainfarm” (Olainfarm) 2021. gada 17. jūnija ārkārtas akcionāru sapulce (Sapulce) tika organizēta pilnībā saskaņā ar Komerclikuma prasībām un, piedaloties vairāk nekā 70% balstiesīgā pamatkapitāla, noritēja atbilstoši, informē AS "Olainfarm" valdes locekle Signe Baldere-Sildedze.

Padomes locekļi atsaukti ar 90% akcionāru balsu vairākumu. Sapulces norises uzraudzības funkcija veikta pilnīgā apmērā. Sapulcē pieņemtie lēmumi ir saistoši visām iesaistītajām pusēm. Olainfarm skaidrojumus par Sapulces lēmumiem iesniegts Latvijas Republikas uzņēmumu reģistram, lai novērstu mēģinājumus aizkavēt reģistros nepieciešamās izmaiņas.

Sapulcē ar akcionāru lēmumu tika atstādināti līdzšinējie Olainfarm padomes locekļi Kārlis Krastiņš un Haralds Velmers. Abi atstādinātie padomes locekļi turpina izplatīt nepatiesību gan par Sapulci un tajā pieņemtajiem lēmumiem, iesniedzot savas pārdomas arī Uzņēmumu reģistram (UR).

Olainfarm nekavējoties sniegusi pilnīgus skaidrojumus UR, lai novērstu jebkādus turpinājumus graut uzņēmuma darbību. Olainfarm akcionāru sapulce tika sasaukta, stingri ievērojot visas Komerclikuma normas gan par sasaukšanas kārtību, gan par akcionāru informēšanu un to saraksta sastādīšanu, kā arī saskaņā ar Olainfarm statūtiem un tajos paredzētajām valdes tiesībām.

Par Sapulces organizēšanu un norisi:

Pirms Sapulces Olainfarm valde sastādīja to akcionāru sarakstu, kuri Sapulcē piedalījās. Šo sarakstu parakstīja visi Olainfarm valdes locekļi, kā arī valdes pilnvarotā persona Olainfarm padomes priekšsēdētāja vietnieks. Pirms pirmā Sapulces balsojuma padomes priekšsēdētāja vietnieks iepazīstināja visus akcionārus ar akcionāru sarakstu. Nav šaubu, ka akcionāru saraksts tika sastādīts un parakstīts Komerclikumā noteiktajā kārtībā. Abu bijušo padomes locekļu pretējie apgalvojumi ir klaji nepatiesi ar vienīgo mērķi saglabāt savu amatu.

Sapulcē klātienē piedalījās akcionāri, kas bija akcionāru sarakstā, kas saņemts no Latvijas Centrālā depozitārija, un par kura pareizību pārliecinājās Olainfarm valde. Atstādināto padomes locekļu spekulācijas par nezināmu atlasītu akcionāru dalību Sapulcē neatbilst patiesībai.

Sapulcē no paša sākuma līdz pašām tās beigām piedalījās Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes loceklis Ģirts Rūda un Finanšu instrumentu tirgus uzraudzības departamenta direktors Kristaps Soms, pilnībā īstenojot uzraudzības funkciju saskaņā ar likumu. Sapulces ietvaros amatpersonām nebija neviena iebilduma pret tās norises gaitu. Padomes locekļu, kas bija zaudējuši akcionāru uzticību, atcelšana ir pieņemta likumīgi.

Par Sapulces lēmumu atbilstību:

Sapulcē piedalījās vairāk nekā 70 % Olainfarm balstiesīgā pamatkapitāla, lēmums par padomes locekļu atsaukšanu pieņemts ar absolūti pārliecinošu 90% balsu vairākumu.

Identiskā kārtā, kā Olainfarm, ņemot vērā Latvijā noteiktos pulcēšanās ierobežojumus, tikušas sasauktas arī citu regulētā tirgus dalībnieku akcionāru sapulces - piemēram, tādu kā AS “MADARA Cosmetics”, AS “Latvijas Gāze”.

Par atstādināto padomes locekļu centienu atbilstību:

Abu atstādināto padomes locekļu apgalvojumiem par pierādījumiem slēptai vai nedeklarētai Olainfarm kontrolei nav nekāda pamata - visi akcionāri, kuri piedalījās Sapulcē, bija ar balsstiesībām. Olainfarm nebija saņēmusi nevienas tiesībsargājošas iestādes vai institūcijas informāciju, kas liecinātu, ka kādam no Sapulces akcionāriem nav balsstiesību. Bijušo padomes locekļu spekulācijas par slēptu, nepaziņotu kontroli ir nepamatotas - 2021. gada 16. jūnijā par nozīmīgas līdzdalības iegūšanu Olainfarm, uzņēmums ir saņēmis paziņojumu no SIA “Farma Fund”, par ko atbilstoši publicēts oficiāls paziņojums Nasdaq Riga mājaslapā.

Atbrīvoto Olainfarm padomes locekļu centieni aizkavēt veikto izmaiņu reģistrāciju UR ir nepamatoti, likumam neatbilstoši. Nav konstatējams neviens šķērslis izmaiņu veikšanai, par ko Olainfarm valde ir atbilstošā kārtībā šodien informējusi Uzņēmumu reģistru.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais