Iespējai doties kosmosā pieteikušies 20 kandidāti no Latvijas

© Dmitrijs Suļžics/F64

“Šodien saņēmu apstiprinājumu, ka mana kandidatūra pieņemta Eiropas Kosmosa Aģentūras Astronautu atlasei,” ar šādu priecīgu ierakstu mikroblogošanas vietnē "Twitter" dalās Latvijas Kosmosa Industrijas Asociācijas prezidents Pauls Irbins. Iespējams, viņš būs pirmais latvietis, kas dosies Visumā un staigās pa Mēness virsmu.

Savu pieteikumu Eiropas Kosmosa Aģentūrai (ESA) nosūtījis ne tikai Pauls Irbins, bet arī vairāki citi Latvijas iedzīvotāji.

“Konkurenti mēs neesam, rezultātus ietekmēt nevaram. ESA atlasa labākos no labākiem pēc sarežģītiem kritērijiem. Pat, ja tikai viens no Latvijas tiktu līdz noslēguma intervijām, tas būtu milzīgs sasniegums mums visiem un motivācija nākotnes kandidātiem,” skaidro P. Irbins.

Pēc viņa teiktā, līdz lidošanai vēl tālu. Priekšā sarežģīts atlases process, kas varētu ilgt 2 gadus un milzīga konkurence. “Jācer, ka no Latvijas aptuveni 20 kandidātiem vismaz viens tiks līdz intervijām,” teic P. Irbins.

EKA tās dalībvalstu pilsoņiem šā gada martā izsludināja pieteikšanos astronautu atlasei. Ja no Latvijas tiks izraudzīti pretendenti astronautu profesijai, tiem būs jāpiedalās sešos atlases procesos un pirmajā lidojumā viņi varētu piedalīties ne agrāk kā pēc četriem gadiem, februārī preses konferencē stāstīja P. Irbins.

Pēc viņa toreiz stāstītā, Eiropas Kosmosa aģentūra meklē darbiniekus, lai pildītu sarežģītas misijas. Jaunajiem astronautiem būšoot jārēķinās, ka astronauta darbs ir ļoti smags, vidēji 12 stundu darbs dienā un personīgais laiks būs ierobežots, tāpēc svarīga ir spēcīga motivācija. Izvēlētie kandidāti būs pilnas slodzes darbinieki, kuri piedalīsies vismaz četrās līdz sešās lielās, ilgstošās misijās. Savukārt "projektu astronautiem" jārēķinās, ka viņi nebūs pilna slodzes darbinieks un piedalīsies tikai konkrētās misijās. Kopumā nepieciešami 20 šādi astronauti. Turam īkšķi, lai starp tiem būtu arī vismaz viens Latvijas iedzīvotājs.

Svarīgākais