Īstā Jāņu svētku sajūta ir rodama dabā – ar jāņu zālēm, ugunskuru un mielošanos svaigā gaisā. Lai svētki noritētu ne tikai droši veselībai, bet arī draudzīgi dabai, vērts ielāgot pāris viegli īstenojamus padomus, lai Jāņus nosvinētu videi draudzīgāk un tālredzīgāk, neradot slodzi dabai.
Tukšās stikla pudeles un alumīnija skārdenes ir lielisks izejmateriāls jaunu iepakojumu izgatavošanai. Jāņu svinību vietā laikus paredzi kastes, kurās līgotāji var izmest atsevišķi pudeles un skārdenes - lai pēc svētkiem tās var ērti aizvest uz dalīto atkritumu šķirošanas laukumu (sev tuvāko var sameklēt www.atkritumi.lv), vai arī apskati stikla taras pieņemšanas punktu sniegtās iespējas stikla pudeles nodot par samaksu, iesaka “Zaļā josta”.
Plānojot Jāņu svinības, laikus caurskati virtuves plauktiņu saturu - vai visiem līgotājiem pietiks daudzkārt lietojamie trauki, galda piederumi un glāzes, kuras varētu ērti izmazgāt un lietot atkal visā svinību gaitā. Ja galda piederumu nepietiek, ir vairākas iespējas, kā tomēr rast risinājumu izvairīties no videi kaitīgo vienreizlietojamo piederumu izmantošanas. Aicini viesus ierasties ar savu trauku komplektiņu. Vai arī izmanto trauku nomas pakalpojumu. Paņemot uz svinību vietu košu flomāsteru, ar to katrs viesis varēs nomarķēt savu glāzi, lai to varētu droši lietot visa vakara garumā - tad roka ik reizi nesniegsies pakaļ jaunai glāzei.
Jāņu ugunskurs ir centrālā svinību vieta. Jebkas, kas tajā tiks iemests, dūmu, izgarojumu, pelnu veidā nonāks ne tikai līgotāju plaušās, bet arī nosēdīsies uz tuvumā esošiem augiem un piesārņos vidi. Atceries, ka ugunskurā nedrīkst izmest plastmasu un citas sintētiskās šķiedras saturošus izstrādājumus - nedz pārtikas iepakojumus, nedz cigarešu izsmēķus, nedz dzērienu glāzes (arī papīra glāzes satur plānu plastmasas kārtiņu), nerunājot jau par dažādām videi kaitīgām precēm, kā piemēram, auto riepas.
Pasaulē apmēram 1/3 daļa saražotās pārtikas nonāk atkritumos. Eiropā - apmēram 20%. Tādēļ viens no globāliem, un arī Latvijas vides ilgtspējas mērķiem ir pārtikas atkritumu apjoma samazinājums. Jāņos pārtikas atkritumu apjoms mēdz strauji pieaugt - tiek sarūpēts pārāk bagātīgs svinību galds, kurā ēdiens ātri apkalst vai sabojājas saulē un siltumā. Lai to novērstu, sastādi iepirkuma sarakstu, lai nopirktu svētku galdam tikai nepieciešamo. Saskaņo ar viesiem, kas un ko atvedīs cienastam. Neliec visu pārtiku uzreiz galdā - papildini svētku galdu svinību gaitā, neļaujot ēdienam pārāk ilgi atrasties siltumā un sakalst.
Bioloģiskie atkritumi sastāda lielāko sadzīves atkritumu apjoma īpatsvaru. Lai atkritumu poligonā apglabājamo atkritumu apjoms būtu mazāks, līdz ar to arī rēķins par atkritumu izvešanu nepieaugtu, centies nošķirot bioloģiskos atkritumus - augļu un dārzeņu mizas, ēdienu pārpalikumus, kā arī novītušās Jāņu zāles. Bioloģiskos atkritumus vari droši aprakt piemājas kompostā, vai arī, ja tāds nav ierīkots, izmanto atkritumu apsaimniekotāju piedāvātās bioloģisko atkritumu šķirošanas iespējas, izmetot tos BIO konteineros, kas kļūst aizvien izplatītāki Latvijā.