Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Telefonkrāpnieki – viltus banku darbinieki iedzīvotājiem izkrāpuši 10 000 eiro

© Reuters/Scanpix

Valsts policija atkātoti brīdina iedzīvotājus par telefonkrāpnieku aktivitāti. Tā vakar, 14. jūnijā, telefonkrāpnieki, uzdodoties par banku darbiniekiem, no vairākiem rīdziniekiem un kāda Salaspils apkārtnes iedzīvotāja izkrāpuši kopumā 10 000 eiro.

Valsts policijas Rīgas Ziemeļu iecirknis ir saņēmis iesniegumu no kādas Vecmīlgrāvja iedzīvotājas, kurai pirmdien, 14. jūnijā, telefonzvana laikā no bankas konta noņemti visi uzkrājumi 5 500 eiro apmērā.
Cietusī bija saņēmusi zvanu no krievu valodā runājoša vīrieša, kurš apgalvojis, ka ir Swedbank Latvia darbinieks un, ka no viņas bankas konta krāpnieki mēģina noņemt naudu. Lai it kā apturētu krāpnieciskās darbības, sievietei prasīts nosaukt bankas kontu piekļuves kodus. Izdzirdot argumentu, ka viņa ir “Luminor”, nevis “Swedbank” bankas kliente, krāpnieks neapmulsa, bet pārliecinoši uzsvēra, ka viņš jebkurā gadījumā redzot, ka viņas kontā uzdarbojas krāpnieki.
Diemžēl apvārdotā sieviete uzticēja savas bankas konta piekļuves kontu, kā rezultātā no viņas konta tika noņemta visa nauda. Savukārt citai Rīgas Ziemeļu rajona iedzīvotājai tādā pašā veidā pirmdien izkrāpti 2000 eiro.
Līdzīgs gadījums 14. jūnijā tika reģistrēts arī Salaspils iecirknī. Proti, kāds Salaspils apkārtnes iedzīvotājs, noticot, ka zvana no Luminor Latvija bankas ar mērķi novērst drošības riskus, bija uzticējis savas bankas konta piekļuves kodus krāpniekiem. Tā rezultātā no viņa konta bija noņemti 2 500 eiro. Taču, par laimi, vīrietis bija ātri aptvēris, ka ir apkrāpts, un nekavējoties sazinājies ar savu banku, un, ņemot vērā, ka nauda vēl nebija nonākusi krāpnieku kontā, tad pārskaitījumu bija iespējams apturēt.
Ņemot vērā, ka šiem noziegumiem lielākoties ir starptautisks raksturs un noziedznieki zvana no Austrumeiropas valstīm, saruna parasti notiek krievu valodā. Līdz ar to par krāpnieku upuriem īpaši bieži kļūst krievvalodīgi iedzīvotāji. Lai maldinātu iedzīvotājus, krāpnieki mēdz ģenerēt telefona numurus, līdz ar to tie var atgādināt Latvijas numurus vai pat konkrētas bankas numuru.
Valsts policija atgādina iedzīvotājiem nekādā gadījumā nevienam neatklāt savu bankas kontu piekļuves datus un neievadīt tos atsūtītās vietnēs! Ne banku, ne citu valsts iestāžu darbinieki nekad neprasīs atklāt šādu informāciju. Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti atgādināt par šo krāpšanas veidu saviem tuviniekiem. Gadījumā, ja ir izkrāpta nauda, svarīgi pēc iespējas ātrāk sazināties ar savu banku un pēc tam vērsties ar iesniegumu tuvākajā Valsts policijas iecirknī.