Restorānu darbība iekštelpās iespējama vien ievērojot stingras drošības prasības

© f64.lv, Kaspars Krafts

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšana iekštelpās iespējama stingros epidemioloģiskās drošības prasību apstākļos, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajās vadlīnijās sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai iekštelpās.

No otrdienas restorāni var apkalpot klientus iekštelpās, ja klienti var uzrādīt derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu. Tiesa, vēl pirmdienas , 14.jūnija, vakarā sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji aģentūrai LETA atzina, ka tiem joprojām ir daudz neskaidrību par noteikto prasību īstenošanu praksē.

EM vadlīnijās skaidro, ka no otrdienas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus atļauts sniegt iekštelpās personām, kurām ir derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina, ka persona ir vakcinēta pret Covid-19, ir pārslimojusi šo slimību, vai arī apliecina, ka personai ir negatīvs Covid-19 tests. Minētā prasība neattieksies uz bērniem, kuri ir jaunāki par 12 gadiem.

EM informē, ka no 1.jūnija ikvienam ir iespēja elektroniski iegūt digitālu sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas pret Covid-19 vai vīrusa pārslimošanas faktu. Digitālais Covid-19 sertifikāts ir apliecinājums tam, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19, veikusi Covid-19 analīzes, vai arī vīrusu pārslimojusi. To var izmantot Latvijas teritorijā, piemēram, kā apliecinājumu pakalpojuma saņemšanai, iestādes vai pasākuma apmeklēšanai.

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus iekštelpās var sniegt, ja pie ieejas tiek nodrošināta kontrole, lai pārbaudītu personas sertifikātu. Vienlaikus pakalpojuma sniedzējam ir jānodrošina, ka pasākuma norises vai pakalpojuma sniegšanas vietā neatrodas personas, kurām nav šī sertifikāta.

Ministrijā norāda, ka pakalpojuma sniedzēja norīkotai personai un kontrolējošām institūcijām ir tiesības pieprasīt uzrādīt šos sertifikātus.

EM arī norāda, ka, apkalpojot klientus iekštelpā, arī sabiedriskās ēdināšanas darbiniekiem ir jābūt sertifikātiem.

Ja telpās atrodas personas, kuras nevar uzrādīt sertifikātu, telpās ir jāievēro visas noteiktās epidemioloģiskās prasības - sejas masku valkāšana un distances ievērošana.

Sabiedriskās ēdināšanas vietās iekštelpā pie viena galdiņa var atrasties no divām mājsaimniecībām ne vairāk kā desmit personu, no kurām četras ir pilngadīgas personas, nodrošinot vismaz divu metru attālumu starp pie dažādiem galdiņiem sēdošajām personām.

Iekštelpās galda piederumus, trauku komplektus un salvetes katram apmeklētājam izsniedz individuāli, bet pēc katras ēdienreizes galdiņus dezinficē.

Ēdināšanas vietā ir jānodrošina regulāra telpu mehāniskā ventilācija vai nepārtraukta svaiga gaisa pieplūde caur logiem.

Sabiedriskās ēdināšanas vietas darba laiks ir no plkst.6 līdz 24. Pēc pusnakts ēdinātājs ēdienu var izsniegt tikai līdzņemšanai.

Tāpat sabiedriskās ēdināšanas vietās ir jānosaka atbildīgā persona, kas organizē epidemioloģisko drošības pasākumu īstenošanu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.