Vai Covid-19 situācija Latvijā patiešām uzlabojas? Komentē Uga Dumpis

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Latvijā turpina samazināties Covid-19 infekcijas izplatība. Tomēr infektologs Uga Dumpis LTV raidījumā "Rīta panorāma"atzīst, ka situācija valstī vēl joprojām ir nopietna.

Šobrīd Latvijā divu nedēļu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir aptuveni 153, savukārt vairāk nekā 300 personas ārstējas stacionāros, no kuriem aptuveni 15% ir smaga slimības gaita.

"Saslimstība ir tomēr augsta, protams, situācija ir krietni labāka, kā janvārī vai februārī, bet saslimstība ir augsta."

Infektologs minēja, ka lielākās bažas rada stacionēto un smagi slimo cilvēku skaits slimnīcās. Viņš atzina, ka smagi slimo pacientu skaits nemazinās un lielākoties ar smagu slimības gaitu cīnās cilvēki, kuriem bija jābūt vakcinētiem jau februāri, personas, kuras atrodas riska grupā.

Dumpis atzina, ka salīdzinoši neliela daļa riska grupā esošo cilvēku, senioru un hronisko slimību pacienti, ir vakcinējušies.

"Joprojām redzam pacientus, kuriem būtu jābūt vakcinētiem, kuriem bija valsts apmaksāta vakcīna. Tā ir mūs lielākā baža, ka salīdzinoši neliela vakcinēšanās aptvere ir riska grupām."

Dumpis skaidroja, ka cilvēki, kuri atrodas slimnīcās un kuriem ir smaga slimības gaita, nav vakcinējušies pret Covid-19.

No šodienas, 15. jūnija, Latvijā tiek atviegloti vairāki ierobežojumi pret Covid-19 vakcinētām personām un vīrusu pārslimojušiem cilvēkiem.

Dumpis pauda, ka joprojām ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Sevišķa piesardzība ir jāievēro vietās, kur satiekas vakcinētas un nevakcinētas personas, īpaši iekštelpās.

"Telpās jaukta šī publika ir joprojām riskanta, piemēram, darba vietās ir jāuzmanās, nekas jau nav pazudis."

Dumpis uzsvēra, ka arī turpmāk būtu nepieciešams ievērot vairākus piesardzības pasākumus, piemēram, neuzturēt ilgstošu kontaktu ar cilvēkiem, strādāt attālināti, kur tas ir iespējams. Savukārt darba kolektīvos, kur visi cilvēki ir vakcinēti, šādi drošības pasākumi var arī nebūt.

Lai arī Latvijā nepiepildījās iepriekš progozētais, ka ziemā būs straujš saslimstības pieaugmus un slimnīcās ārstēsies vairāki tūkstoši cilvēku, Dumpis skaidroja, ka Latvijā Covid-19 ir hronisks pacēlums.

"Mēs izsprukām no lielā viļņa līdzīgi, kā bija Igaunijā, bet diemžēl mums ir hronisks pacēlums joprojām."

Viņš minēja, ka viens no lielākajiem mītiem, kas šobrīd pastāv ir tas, ka Covid-19 pārslimojušām personām ir labāka aizsardzība pret vīrusu nekā vakcinētajiem.

"Nav tā, ka es pārslimoju un, ka es esmu vesels un es vairāk neslimošu," Dumpis skaidroja, ka personas, kuras ir pārslimojušas Covid-19, tām ir sliktāka aizsardzība pret vīrusu nekā vakcinētajiem.

Iepriekš Latvijā tika izvirzīts mērķis līdz vasaras beigām vakcinēt aptuveni 70% iedzīvotāju, lai iegūtu kolektīvo imunitāti. Dumpis atzīst, ka šobrīd ir pamats bažām, ka šādu skaitli neizdosies sasniegt līdz vasaras beigām.

Viņš skaidroja, ka šobrīd Latvija no citām valstīm atpaliek vismaz par 10% vakcinēto skaita ziņā. Tādējādi tas Latvijas situāciju padara nedrošu. Tomēr vislielākas bažas rada riska grupās esošo cilvēku nevakcinēšanās.

Lai rudenī varētu pasargāt slimnīcas un sabiedrību, lai nebūt nekas jāslēdz ciet, nepieciešams aktīvāk sākt vakcinēt riska grupās esošos cilvēkus.

Tas ir nepieciešams arī tāpēc, lai rudenī varētu skolēni mācīties klātienē.

"Skolām ir jābūt klātienē, tas ir viens no mūsu galvenajiem mērķiem valstī. Mums ir jādara viss, lai skolas būtu klātienē."

Šobrīd lielas bažas rada arī skolas darbinieku vakcinācija. Izglītības un zinātnes ministre aizvadītajā nedēļā atzina, ka vien 47% pedagogu ir vakcinējušies pret Covid-19. Dumpis uzsvēra, ka izglītības darbinieku vakcinācijas aptverei ir jābūt krietni augstākai.

Līdzīgi ir ar bērnu vakcināciju. Latvijā poti pret Covid-19 var saņemt sākot no 12 gadu vecuma.

Infektologs skaidroja, ka bērnu vakcinācija ir droša. Vakcinējot bērnus, tiks aizsargāti ne tikai viņi paši, bet arī uzlabosies skolas apmeklētības rādītājs un samazināsies ierobežojošie pasākumi, jo tiks celta kolektīvā imunitāte.

"Grūti saprast, kāpēc mēs tagad sākam apšaubīt vakcinācijas būtību tik lielos skaitļos. Ja mēs visi Latvijā praktiski bērnībā esam vakcinēti, un principā Latvijā nav bijušas ar vakcīnām saistīta problēmas," atzina Dumpis.

Dumpis prognozē, ka rudenī vakcinētām personām piemērot ierobežojumus nebūtu pamats. Galvenokārt būs jāraugās, kāda situācija būs un kādi jauni vīrusa paveidi tiks atklāti. Tomēr šobrīd tiek strādāts pie tā, lai nākamajā ziemā mēs dzīvotu bez nopietniem ierobežojumiem.