Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Dombrava: Risinājums termiņuzturēšanās atļauju likvidēšanai varētu būt pārejas termiņa noteikšana

© Dmitrijs Suļžics/F64

Risinājums termiņuzturēšanās atļauju (TUA) likvidēšanai, ko atbalstītu arī pārējā koalīcija, varētu būt pārejas termiņa noteikšana, pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes sēdes žurnālistiem teica Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava.

Viņš informēja, ka Jaunā konservatīvā partija (JKP) šodien sanāksmē pieteica jautājumu par TUA, vienlaikus atgādinot, ka pirms nedēļas Saeimas vairākums noraidīja NA rosinājumu likvidēt iespēju TUA izsniegt par nekustamā īpašuma iegādi vai kredītsaistībām Latvijā. Atbalstu NA rosinājumam izteica JKP deputāti.

"Redzam, ka šī problēma pastāv un būtu nepieciešams rast risinājumu," pauda politiķis, piebilstot, ka pēc šodienas tikšanās iezīmējies ceļš, lai šo programmu saprātīgos termiņos izbeigtu.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) akcentēja, ka TUA jautājumā sava nozīme bijusi šodien pieminētajai komunistiskā režīma politisko represiju un deportāciju 80.gadadienai. Viņš teica, ka okupācijas rezultātā Latvijā mainījās ekonomiskā struktūra un sekas esot tādas, ka Latvija ievērojami atpaliek no attīstīajām Rietumvalstīm, kurām valsts kādreiz piederēja.

Viņaprāt, šodien sanāksmē skatītie jautājumi ir ar to saistīti. Bordāns atzīmēja, ka TUA sakarā politiķi šodien sprieduši par to, kā darbināt Latvijas ekonomiku un padarīt to pievilcīgu investoriem. "Vienkārši pārdot uzturēšanās atļaujas pirms gadiem 10 bija prokrievisku politiķu ideja - tirgoties ar zemi, pilsoņu uzturēšanās atļaujām, kas kādu laiku palīdzēja ekonomikai piesaistīt noteikta rakstura investorus," pauda tieslietu ministrs, piebilstot, ka tas beidzās ar "Moneyval" procesu.

Bordāns uzsvēra, ka šīs valdības koncepts ir daudz citādāks, sakot, ka šī valdība domā, kā ar dažādiem ekonomiskiem risinājumiem, programmām un nodibināto tiesisko situāciju piesaistīt investīcijas.

Ņemot vērā, ka iepriekš ne visi koalīcijas partneri atbalstīja NA piedāvājumu, vaicāts, vai pastāv iespēja nonākt pie kāda kompromisa, Dombrava teica, ka viens no risinājumiem ir pārejas termiņa noteikšana. Viņš skaidroja, ka izmaiņas varētu stāties, piemēram, pēc pusgada, kas būtu saprātīgs termiņš pārejas veikšanai.