Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Te ir darbs: Latvijā steidzami meklē zemeņu lasītājus

© F64

Pirms Jāņiem sagaidāma pašmāju zemeņu raža, un tā šogad solās būt ļoti laba. Taču lielākie zemeņu audzētāji ir nobažījušies, ka nebūs, kas tās nolasa. Vietējie ogu lasītāji piesakās gausi, bet viesstrādniekiem salīdzinājumā ar citām mūsu kaimiņvalstīm ir neizdevīgi iebraukšanas nosacījumi, vēsta TV3 raidījums "900 sekundes".

”Šogad zemeņu raža izskatās ļoti laba, bet ir bažas, vai spēsim to laicīgi salasīt.” Par zemenēm nevar sūdzēties, to lauki ir vienos ziedos, stāsta zemeņu audzētājs no Mālpils novada Andris Apsītis. “Viss priekš ražas bija ideāls: gan rudens, gan ziema, gan pavasaris,” viņš turpina.

Tas nevar nepriecēt, taču Andris ar sievu Gintu norūpējušies par to, kurš visas ogas, kas aug 29 hektāru platībā, palīdzēs nolasīt? Pērn bija līdzīga situācija, bet domāja, ka paši ir vainīgi, laicīgi neievietojot darba sludinājumus.

“Šogad esam izdarījuši visu, gan portālos likuši iekšā reklāmas, gan visur tur, kur piedāvā darbu, gan uz vietas esam likuši sludinājumus pagastos,” stāsta uzņēmuma ”Mālpils zemenes” saimnieks.

Taču neskatoties uz visām aktivitātēm pieteikušies tikai 25 cilvēki, bet vajadzīgi 160. Kaut gan nopelnīt būtu iespējams: par vienu kilogramu saimniecība maksā 50 centus un viss ir atkarīgs no cilvēka spējām ātri lasīt ogas: “Cits nolasīs 600 eiro mēnesī, cits - 1500 eiro mēnesī. Tas ir stiepjams jautājums. Viss ir atkarīgs no cilvēka.”

Latvijas lielākie ogu audzētāji vienmēr ir aicinājuši ogu lasīšanas darbos arī viesstrādniekus, pārsvarā no Ukrainas, taču viņi arvien biežāk sākuši braukt uz citām Eiropas savienības valstīm, kur nav nepieciešams kārtot vīzu.

“Kur ir atvieglojuši noteikumus, lai zemnieki varētu nolasīt ogas. Tā ir Igaunija. Viņiem nevajag vīzas, vajadzīgs ielūgums no darba devēja un darba līgums,” teic uzņēmuma ”Mālpils zemenes” saimniece Ginta Apsīte.