Latvijas cietumniekiem pirks ekskluzīvus un dārgus burkānus

© f64

Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) cietumnieku ēdināšanai iepirks īpaši sagatavotus burkānus par vairāk nekā pusotru latu kilogramā.

Ja iegādātos svaigus burkānus, tas maksātu apmēram sešas reizes lētāk. IeVP uzskaita, kāpēc sublimēti jeb žāvēti dārzeņi ir izdevīgāki, tomēr nespēj pārliecinoši pamatot, kālab netiek praktizēta svaigu un lētāku dārzeņu iegāde.

IeVP Nodrošinājuma dienesta priekšnieks Gints Kampe skaidro, ka sublimētajos burkānos nav mitruma, tāpēc tos var glabāt ilgāk, tie aizņem mazāk vietas, un šāda veida burkāni iepirkti vairākus gadus. Taisnība – SIA Jūras stars ar IeVP sadarbojoties vairāk nekā 10 gadu. Arī tagad šī firma par 16 963 latiem piegādās 11 164 kilogramus minēto dārzeņu. G. Kampe piekrīt, ka "arī tāda opcija pastāv" kā noslēgt līgumu ar piegādātāju par nepieciešamā burkānu daudzuma piegādi ik reizi, kad tas vajadzīgs (piemēram, reizi nedēļā), bet šādu kārtību pēdējā laikā nepraktizējot. IeVP nav ne noliktavu, ne pagrabu, kur uzglabāt dārzeņus, bet sublimētos burkānus varot bez problēmām turēt vairākus mēnešus. To proporcija attiecībā pret svaigiem dārzeņiem esot 1:10, kas nozīmē daudz mazāk vietas uzglabāšanai.

Uz jautājumu, kāpēc dārzeņus nevar glabāt piegādātājs, G. Kampe atbild ar pretjautājumu: "Kāpēc viņiem glabāt mūsu burkānus?" Viņš skaidro, ka, piemēram, pārpircējam, kurš ieguvis tiesības piegādāt burkānus, arī var nebūt noliktavu, jo viņš atved uzreiz visu preci, teiksim, no Polijas. Savukārt uz Neatkarīgās neizpratni, kāpēc IeVP vajadzētu rūpēties par privātā biznesa tehnisko nodrošinājumu, viņš norāda, ka "jādomā perspektīvā". Rudenī cena par burkāniem ir mazāka, nekā tā būtu janvārī vai februārī, turklāt šādi sagatavoti dārzeņi nezaudējot savas īpašības.

G. Kampe arī atsaucās uz Satversmes tiesas spriedumu, kurā noteikts cietumos ieslodzītajiem palielināt dārzeņu un zaļumu devu. Tas panākts pēc ieslodzīto sūdzībām par nepietiekamām uztura normām. Tāpēc esot jānopērk zināms dārzeņu daudzums, lai tiesas spriedumu varētu izpildīt. Ar 11 tonnām burkānu pietikšot četriem vai pieciem mēnešiem.

Kā ziņo aģentūra LETA, SIA Jūras stars pilnībā pieder 1950. gadā dzimušajam Aleksandram Jegorovam. Uzņēmuma apgrozījums 2006. gadā bijis 0,14 miljoni latu, 2007. gadā tas divkāršojies, bet 2008. gadā apgrozījums sasniedzis jau gandrīz pusmiljonu latu.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.