Vilnītis no KNAB vadītāja amata neatkāpsies

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Normunds Vilnītis neredz iemeslus, lai pats izšķirtos par atkāpšanos no amata.

Kā šovakar Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" izteicās Vilnītis, komentējot publiski izskanējušo konfliktu starp viņu un lielu daļu KNAB darbinieku, tajā skaitā viņa vietniekiem Jutu Strīķi un Alvi Vilku, tie darbinieki, kuri nav apmierināti ar viņa darbību, paši varot meklēt darbu citviet.

Vilnītis uzskata, ka pret viņu noskaņoto KNAB darbinieku skaits nav tik liels kā izskanējis, jo, pēc viņam pieejamās informācijas, daudziem darbiniekiem no nodaļu vadītājiem esot izteikts "liels lūgums" parakstīt atklāto pretenziju vēstuli, kas nosūtīta Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ("Vienotība").

KNAB vadītājs uzsvēra, ka viņu godīgā konkursa ceļā amatā ir iecēlis parlaments un viņa atstādināšanai ir jābūt nopietniem pierādījumiem. "Es esmu likumīgais KNAB vadītājs un pildu savus pienākumus saskaņā ar likumdošanu," norādīja Vilnītis.

"Pretēji KNAB iekšējās kārtības noteikumiem, kurus apstiprinājis arī pats premjers, daži KNAB darbinieki publiski uzstājas plašsaziņas līdzekļos un pat runā ar politiķiem par KNAB iekšējo informāciju," savu padoto rīcību kritizēja Vilnītis, vienlaikus apgalvojot, ka viņam neesot pretenziju ne pret Strīķi, ne pret kādu citu KNAB darbinieku.

Runājot par darbinieku sūdzībām par daudzajām darba disciplinārlietām un prasībām pēc paskaidrojumu sniegšanas, Vilnītis stāstīja, ka šā gada laikā KNAB esot izskatīta tikai viena darbinieka disciplinārlieta, bet sodīts nav neviens darbinieks. Vilka darbības izvērtējums gan varētu beigties ar disciplinārlietu, atzina Vilnītis. Pēc Vilnīša vārdiem, biroja darbiniekus viņš "vienmēr centies stimulēt un uzlabot padoto darbu".

Savukārt pievēršoties Vilnīša uzsāktajai KNAB reorganizācijai, biroja vadītājs skaidroja, ka tās sācis, jo pašreizējo pretkorupcijas mehānismu nevarot uzskatīt par modernu - "no kopumā astoņu gadu ilgas darbības KNAB sešus gadus nav tikusi apkopota informācija par reģioniem". "Esošajām struktūrvienībām, kuras strādā labi, neviens klāt neskarsies," apgalvoja Vilnītis, norādot, ka plānotās reformas mērķētas uz neefektīvajiem un nefunkcionālajiem KNAB posmiem.

Vilnītis uzsvēra, ka nejūtoties politiski ietekmējams: "Ja uz mani mēģinātu izdarīt spiedienu, es uzreiz par to informētu plašsaziņas līdzekļus. Es rīkošos tikai un vienīgi attiecīgi pēc likuma."

Runājot par savām kredītsaistībām, kuras, kā norādījis bijušais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs, varētu padarīt Vilnīti ietekmējamu, viņš atkārtoti apgalvoja, ka ģimenes kopējie ienākumi ļaujot pilnībā norēķināties par saistībām, turklāt viņš nezinot, kurš valsts labā strādājošs cilvēks varētu iegādāties nekustamo īpašumu bez kredītsaistībām.

No šo sestdien, 13.novembrī, plānotās tikšanās ar Dombrovski, uz kuru Vilnītis dosies kopā ar abiem vietniekiem Strīķi un Vilku, Vilnītis sagaida, ka premjers būs objektīvs un skatīsies tieši uz faktiem, nevis uz masu medijos izskanējušo nepierādīto informāciju.

Svarīgākais