Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Kariņš: Ja cilvēks nav gatavs vakcinēties, lai pats maksā par Covid-19 testu

© AFP/Scanpix/Leta

Latvijā turpina samazināties Covid-19 izplatība. Tiek lemts par jaunu ierobežojumu atcelšanu vakcinētām personām. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš LTV raidījumam "Rīta panorāma" atzina, ka drīzumā varētu tikt atcelti bezmaksas Covid-19 testi.

Premjers atzina, ka šobrīd Latvija dosies tādā pašā virzienā, kā citas Eiropas Savienības un pasaules valstis, kurās vakcinētiem cilvēkiem pret Covid-19 ikdienas dzīvē būs vairāk atvieglojumu nekā nevakcinētajiem.

"Vakcinētiem cilvēkiem būs daudz brīvāka un vieglāka dzīve nekā nevakcinētiem cilvēkiem."

Tas ir skaidrojams ar to, ka vakcinētie cilvēki nav bīstami, atrodoties viens otram blakus.

Premjers paredz, ka drīzumā būs arvien vairāk vietu, kuras nevakcinētie cilvēki varēs apmeklēt, ja viņi būs veikuši Covid-19 testu un tas būs negatīvs.

Kā minēja Kariņš, tad šobrīd Covid-19 testi Latvijā ir vēl bezmaksas. Tomēr tuvākajā nākotnē tas varētu mainīties.

"Šobrīd Latvijā ir bezmaksas tests, bet tas ir tikai laika jautājums, kad valstij būs jāprasa cilvēkam, ja viņš nav gatavs vakcinēties, tad, lai arī maksā pats par savu testu."

Viena Covid-19 testa cena ir aptuveni 40 eiro.

Kariņš pauda, ka no valsts viedokļa raugoties, viena nodokļa maksātāja pilna vakcinēšana izmaksā aptuveni 30 eiro, savukārt viena testa izmaksas sasniedz gandrīz 40 eiro.

"Ja cilvēks vēl nav gatavs vakcinēties, lai viņš varētu piekļūt dažādiem pakalpojumiem, būs nepieciešams tests, kas agri vai vēlu būs par maksu."

Šobrīd valsts galvenā prioritāte ir domāt par rudeni, lai septembrī skolas varētu atvērties klātienē un vairs nebūtu atkārtoti jāaizver ciet ekonomika.

"Pandēmija nav beigusies, gan jau viņa mēģinās atkal rudenī pacelties, kā tas ir bijis pēdējos divus gadus. Mums šobrīd ir jādara viss, lai rudenī būtu laba situācija, kas nozīmē, ka ir maksimāli jāpasargā iedzīvotāji."

Līdzīgi ir ar ceļošanu. Kariņš paredz, ka cilvēki tiks dalīti vakcinētajos un nevakcinētajos. Viņš prognozē, ka pilnīgi vakcinēti cilvēki, kuriem būs Eiropas digitālais sertifikāts, varēs brīvi ceļot gan pa Latviju, gan Eiropu. Šādi atvieglojumi vakcinētajiem varētu stāties spēkā no jūnija vidus.

Kariņš minēja, ka vakcinētas personas, vai tādas, kuras ir izslimojušas vīrusu varētu Latvijā ieceļot bez Covid-19 testa un viņām nebūtu jāievēro pašizolācija. Tomēr šobrīd ir jāgaida ekspertu nolēmums šajā jautājumā.