VID aptur kārtējā naudas "atmazgātāju" grupējuma darbību

Aizdomās par to, ka vairākas iepriekš saistībā ar naudas "atmazgāšanu" aizdomās turētas personas neievēro tām noteiktos drošības līdzekļus, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) pagājušajā nedēļā sākusi jaunu kriminālprocesu, kurā drošības līdzeklis - apcietinājums - noteikts divām personām.

Ieņēmumu dienests šādi apturējis ""naudas atmazgāšanas" shēmas, kuru organizēja kāds kādreizējais novada domes deputāts, darbību". Norādot uz izmeklēšanas interesēm, VID nekonkretizē apcietināto personu vārdus un ieņemamos amatus.

"TV3" raidījums "Nekā personīga" 7.novembrī vēstīja, ka naudas atmazgāšanas lietā apcietināts bijušais Ogres novada deputāts Arvis Auziņš. Raidījums vēstīja, ka šī ir jau otrā reize, kad Auziņu aiztur FPP un arī iepriekš viņš ticis turēts aizdomās par naudas atmazgāšanas shēmas organizēšanu.

VID informē, ka 4.novembrī FPP atkārtoti pārtraukusi noziedzīgas grupas darbību, kuras dalībnieki, neskatoties uz iepriekš noteiktiem drošības līdzekļiem, turpināja veikt noziedzīgās darbības, nodarot valsts budžetam zaudējumus lielā apmērā. Minētās organizētās grupas darbība VID ieskatā tika apturēta šā gada jūnija sākumā.

Laika posmā no jūnija līdz novembrim, kad sākts jauns process, noziedzīgajam grupējumam izdevies legalizēt gandrīz vienu miljonu latu, kas valsts budžetam nodarījis vairāk nekā 215 000 latu kaitējumu.

VID sākotnējā informācija liecināja, ka noziedzīgais grupējums kopš 2009.gada sākuma bija legalizējis vairāk nekā 7,6 miljonus latu un, nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli (PVN), nodarījis valsts budžetam kaitējumu aptuveni 1,3 miljonu latu.

Kriminālprocesa ietvaros tika noskaidrots, ka krāpšanas shēmu izmantojuši vismaz divi Latvijas vadošie gaļas pārstrādes un vairumtirdzniecības uzņēmumi, kas savu produkciju piegādāja arī lielveikalu tīkliem, kā arī kāds inkasācijas pakalpojumu sniegšanas uzņēmums.

Organizētās grupas dalībnieki 19.maijā sāktā kriminālprocesa ietvaros tika atzīti par aizdomās turētajiem, un tiem tika piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - policijas uzraudzība un aizliegums tuvoties lietā iesaistītajām personām.

VID informē, ka, veicot analīzi, FPP darbiniekiem radās aizdomas, ka lietā iesaistītās personas ne tikai neievēro noteiktos drošības līdzekļus, bet kopīgi izdara jaunus noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu jomā, tādēļ 4.novembrī tika sākts kriminālprocess, kura ietvaros Rīgā un Ogrē tika veiktas deviņas kratīšanas iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un automašīnās.

Kratīšanu laikā VID izņēma uzņēmumu grāmatvedības dokumentus, zīmogus, kodu kartes u.c. lietiskos pierādījumus, kam ir būtiska nozīme lietā.

Kopumā pirmstiesas izmeklēšanas laikā norēķinu kontos Latvijas kredītiestādēs ir apturēti 16 noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu naudas līdzekļi. Precīzs apturēto naudas līdzekļu apjoms pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta visa nepieciešamā informācija no kredītiestādēm.

Savukārt piektdien, 5.novembrī, Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa divām personām piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

VID noskaidrojis, ka noziedzīgais grupējums darbojās ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamo PVN apmēru vairākiem desmitiem reāli strādājošu uzņēmumu un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus.

Shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumus valsts budžetā. FPP konstatējusi, ka organizētās grupas pakalpojumus turpināja izmantot liela daļa klientu, kas shēmā bija iesaistījušies jau šī gada jūnijā.

VID rīcībā esošā informācija liecina, ka viens no galvenajiem noziedzīgā grupējuma organizatoriem ir kādreizējais novada domes deputāts, kas jau vairākkārt ir nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā.

Šī persona ne tikai organizēja grupas noziedzīgās darbības, bet vienojās arī ar juridiskās un grāmatvedības sfēras profesionāļiem par pakalpojumu sniegšanu, lai slēptu noziedzīgās darbības.

Kriminālprocess 2010.gada 4.novembrī sākts pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas un 218.panta trešās daļas par organizētas personu grupas darbībām, organizējot izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā.

Izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija patlaban netiek sniegta.

Svarīgākais