Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Latvijā

Kopš 2019. gada 70 pašvaldību deputāti ir sodīti par nonākšanu interešu konflikta situācijās

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Kopš 2019.gada rudens Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 70 gadījumos aizrādījis vai administratīvi sodījis pašvaldību deputātus par nonākšanu interešu konflikta situācijā, liecina aģentūras LETA apkopotā KNAB informācija.

Deputāti saņēmuši aizrādījumu vai administratīvos naudas sodu par likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" normu neievērošanu.

Sodīto vidū ir ne tikai atsevišķi vietvaru pārstāvji par atsevišķu pārkāpumu, bet veseli domes sastāvi, jo vietvaru pārstāvji kolektīvi pieņēmuši pretlikumīgu lēmumu. Tāpat šajā laikā ir bijuši deputāti, kuri sodīti vairākkārt.

Aģentūras LETA apkopotā informācija liecina, ka 46 gadījumos sodīti ierindas deputāti, 15 gadījumos domes priekšsēdētāji, bet deviņos gadījumos domes priekšsēdētāju vietnieki.

Deputātu pārkāpumi par likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" normu neievērošanu bijuši visdažādākie. Piemēram, deputātu pārstāvētās firmas bez atklāta konkursa saņēmušas pašvaldības iepirkumus, vai arī amatpersonas lēmušas par atalgojuma apstiprināšanu saviem radiniekiem. Tāpat pašvaldību politiķi lēmuši par prēmiju vai naudas balvu piešķiršanu vai arī nelikumīgi savienojuši amatus.