Turpmāk laulību varēs šķirt arī notārs

© Scanpix

Valsts prezidents Valdis Zatlers likumus, kas saistīti ar bezstrīdus laulību šķiršanas procesu, pēc to caurlūkošanas izsludinās, aģentūru LETA informēja prezidenta kancelejas preses dienests.

Kā ziņots, Saeima 28.oktobrī pieņēma likumu paketi, kas paredz mainīt laulību šķiršanas regulējumu, nosakot, ka bezstrīdus kārtībā laulību šķir zvērināts notārs, nevis tiesa, kā tas ir patlaban.

Zatlers iepazinies ar likumprojektu izstrādē Tieslietu ministrijā un likumprojektu izskatīšanā Saeimā iesaistīto pušu izteiktajiem viedokļiem un izvērtējis sanāksmes dalībnieku pausto argumentāciju, kā arī pārliecinājies, ka jautājums ir izvērtēts no valsts un sabiedrības interešu viedokļa.

Lai arī izskatīšanai Saeimā virzīto likumprojektu regulējumā tika pieļauta iespēja laulības šķiršanas lietu kompetenci nodot gan zvērinātiem notāriem, gan dzimtsarakstu nodaļām, tomēr konceptuāla izšķiršanās par kompetento institūciju, ievērojot Satversmi, tika atstāta likumdevēja izlemšanai, skaidro prezidenta kanceleja.

Vienlaikus tiek atzīmēts, ka Saeimas pieņemtais lēmums par bezstrīdus laulības šķiršanas lietu nodošanu zvērinātu notāru kompetencē sasniedz izvirzīto likuma mērķi - samazināt un izlīdzināt tiesu noslodzi, kā arī nodrošināt laulības kā konstitucionāla ranga vērtības aizsardzību.

Zvērināti notāri ir tiesu varai piederīgas personas, kas savā amata darbībā ir pielīdzinātas valsts amatpersonām - viņi ir pakļauti augstām profesionālās kvalitātes prasībām un bauda sabiedrības uzticību, piebilst prezidenta kanceleja.

Kā aģentūra LETA jau ziņojusi, prezidenta kanceleja šī gada 3.novembrī saņēma Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) iesniegumu ar lūgumu nodot otrreizējai caurlūkošanai likumus, kas saistīti ar bezstrīdus laulības šķiršanas procesa tiesisko regulējumu.

Jau dienu vēlāk, 4.novembrī, prezidenta kanceleja organizēja ekspertu sanāksmi, kurā piedalījās LPS, Saeimas Juridiskās komisijas, Saeimas Juridiskā biroja, Tieslietu ministrijas un Zvērinātu notāru padomes pārstāvji.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.