Covid-19 vakcinācija: kas jāzina par bērnu potēšanu?

© f64.lv, Kaspars Krafts

Šodien Latvijā tiek uzsākta pusaudžu vakcinācija no 12 gadu vecuma. Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča LTV raidījumam "Rīta panorāma" skaidroja, kā Latvijā norisinās vakcinācijas process.

Bērnu un pusaudžu vakcinācijai tiks izmantota "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātā vakcīna "Corminatry".

Pastāv divi veidi, kā bērniem un pusaudžiem pieteikties vakcinācijai pret Covid 19.

12 līdz 13 gadus vecus bērnus vakcinācijai var pieteikt vecāki vai likumīgais pārstāvis, zvanot pa tālruni 8989, vai pieteikties pie ģimenes ārsta, ārstniecības iestādē.

Savukārt pusaudži vecumā no 14 līdz 17 gadiem var pieteikties paši. Pieteikties var portālā manavakcina.lv, ja pusaudzim ir internetbanka, vai zvanot pa tālruni 8989, vai pie ģimenes ārsta, ārstniecības iestādē.

"Pusaudžiem no 14 gadu vecuma nav nepieciešama vecāku atļauja," skaidroja Juhņēviča.

Dodoties saņemt poti, 12 līdz 13 gadus veciem bērniem līdzi ir jābūt vecākam vai likumīgajam pārstāvim, ņemot līdzi personu apliecinošu dokumentu, apliecinošu dokumentu par bērnu (ieraksts pasē vai dzimšanas apliecība, vai notariāli apstiprināta pilnvara).

Savukārt 14 līdz 17 gadus veciem pusaudžiem ir jāņem līdzi pase vai ID karte, ja tāda ir. Ja pusaudzim nav personas apliecinošs dokuments, tad viņu uz vakcināciju ir jāpavada vecākam vai pilnvarotajai personai.

17. maijā Latvijā sāka potēt pusaudžus vecumā no 16 līdz 17 gadiem. Juhņēviča skaidroja, ka šobrīd iespēju saņemt vakcīnu ir izmantojuši aptuveni 9,5% jeb 3000 jaunieši, kopumā no 36 226 pusaudžiem.

Pēdējo trīs nedēļu laikā Latvijā ir strauji audzis vakcinācijas temps. Juhņēviča minēja, ka šo nedēļu laikā, katras septiņas dienas poti pret Covid-19 ir saņēmuši vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju. Šobrīd vēl tiek sistēmā ievadīti dati par pagājušo nedēļu, taču Juhņēviča prognozē, ka varētu tikt sasniegts jauns rekords. Šobrīd dati vēsta, ka poti ir saņēmuši vairāk nekā 108 000 iedzīvotāji.

Kopumā Latvijā ir izlietotas vairāk nekā 760 000 vakcīnu devas. Aptuveni 500 000 cilvēku ir saņēmuši pirmo potes devu. Savukārt apmēram 247 000 iedzīvotāju ir noslēguši vakcinācijas procesu.

Juhņēviča skaidroja, ka Latvijā kopumā pirmo poti ir saņēmuši aptuveni 30% iedzīvotāju, savukārt vakcināciju noslēguši 16,75% cilvēku.

Junņēviča minēja, ka šobrīd Vakcinācijas birojs sāk darbu pie situācijas, kad cilvēku vēlme potēties var apsīkt. Tiek izvirzīti trīs virzieni, kuros strādāt.

Pirmais saistās ar personisku senioru apzvanīšanu.

"Seniori, kā prioritārā grupa, mums ir ļoti svarīga un vēl gana daudz senioru nav saņēmuši savu vakcīnu."

Šobrīd Latvija atpaliek no vidēja Eiropas Savienības rādītāja vakcinēto senioru skaita ziņā. Pašreiz vakcīnu pret Covid-19 vecuma grupā no 70 līdz 79 gadiem ir saņēmuši 70 000 senioru no valstī dzīvojošajiem 170 000. Savukārt vecumā no 80 gadiem poti ir saņēmuši vairāk nekā 33% senioru.

Junhņēviča atzina, ka plānots apzvanīt aptuveni 9 tūkstošus seniorus. Jau šobrīd no visām apzvanītajām personām, aptuveni 28% ir piekrituši vakcinēties.

Kā otrs virziens, kurā plāno strādāt, lai neapsīktu vakcinācijas temps, ir izbraukumu vakcinācija. Juhņēviča atzina, ka izbraukumu vakcinācija norisināsies visu jūnija un jūlija mēnesi. Šobrīd lielākais fokuss tiek likts uz Latgales reģionu.

Papildus šiem soļiem Vakcinācijas birojs ir sācis strādāt pie otras nacionālā mēroga vakcinācijas kampaņas.

Lai cilvēkiem būtu vieglāk saņemt poti, Juhņēviča skaidroja, ka tiek strādāts pie tā, lai lielajos tirdzniecības centros varētu izvietot potēšanas punktus.

Iepriekš tika pausts, ka, lai motivētu cilvēkus varētu tikt izludināta loterija vakcinētām personām. Juhņēviča atzina, ka daudzas valstis strādā pie tā, lai piesaistītu arvien vairāk cilvēkus, lai tie saņemtu poti.

"Šāda ideja kā loterija ir joprojām "dzīva" un mēs apskatām šādas ne tikai loterijas, bet daudzus citus motivējošus ieguvumus, kas varētu cilvēkiem sniegt šo pēdējo impulsu, ka, jā, es esmu gatavs vakcinēties."

Latvijā

Aizsardzības sistēmas un Nacionālo bruņoto spēku iekšienē, ārpus komunikācijas, ir daudz lietu, kuras vajag mainīt un būs jāmaina, komentējot secinājumus pēc Krievijas drona nokrišanas Latvijas teritorijā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.