Profesors skaidro, cik bīstams ir Covid-19 Indijas paveids

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Šobrīd Latvijā epidemioloģiskā situācija pakāpeniski uzlabojas. Diennaktī reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits samazinās. RSU Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis LTV raidījumam "Rīta panorāma" atzina, ka šobrīd saslimstības rādītāji ir iepriecinoši.

"Pēc saslimstības rādītāja, protams, tas ir iepriecinoši, ka saslimstība mazinās," uzsvēra profesors.

Valdība iepriekš izcēla, ka brīdī, kad Latvijā kumulatīvais rādītājs uz 100 000 cilvēku būs 200, tad būs iespējams mazināt valstī noteiktos ierobežojumus. Profesors atzina, ka šobrīd ir pamatotas cerības, ka šis skaitlis Latvijā tiks sasniegts.

Lai arī ik dienu jaunatklātie Covid-19 inficēšanās gadījumi samazinās, tomēr visskaudrākā situācija saistās ar stacionēto cilvēku skaitu un slimības gaitu.

Profesors atzina, ka stacionētie Covid-19 pacienti, kuriem ir smaga slimības gaita nesamazinās. Šis skaitlis ir konstanti augsts. Starp šiem smagi slimajiem pacientiem liela daļa ir gados vecāki cilvēki.

"Šim skaitlim vajadzēja gan mazināties, bet tas nozīmē, ka vecākiem cilvēkiem tomēr vēl šī vakcinācijas atvere nav tāda, kādu mēs vēlētos redzēt," profesors skaidroja esošo situāciju.

Aizvadītajā nedēļā Latvijā tika konstatēts jaunais Covid-19 Indijas paveids.

Profesros min, ka Indijas Covid-19 paveidam ir trīs veidi - B1617.1., B1617.2. un B1617.3.

Visus Covid-19 vīrusa apakšvarinatus gan Pasaules Veselības organizācija, gan Eiropas Veselības kontroles centrs iedala divās lielās grupās - intereses grupa un važu grupa.

"Pirms nedēļas diemžēl viens no šiem apakšvariantiem, otrais, ierindots važu grupā."

Tas nozīmē to, ka konkrētā vīrusa paveida īpašības rada lielas bažas. Eiropas Savienībā Covid-19 Indijas paveids ir novērojams gandrīz visās valstīs, tai skaitā arī Latvijā.

Šobrīd Latvijā dominē Lielbritānijas koronavīrusa paveids. Tomēr profesors prognozē, ka Indijas paveids, līdzīgi kā tas bija ar Lielbritānijas paveidu, laika gaitā var dominēt Latvijā.

Tas ir pateicoties tam, ka Indijas paveids ir daudz lipīgāks par Lielbritānijas Covid-19 paveidu.

"Pētot šī vīrusa īpašības ir konstatēts, ka šis Indijas varinats ir vēl lipīgāks par Britu varinatu, gandrī pa 50%."

Tas nozīmē to, ka, ja šis vīrusa varinats ir lipīgāks, viņš "izspiež" iepriekšējo varinatu un sāk dominēt.

Šobrīd pasaulē ir maz pētīts vai šis vīruss reaģē uz vakcīnām. Tomēr dažos eksperimentos, kur Indijas Covid-19 paveids tika savienots ar vakcinēto cilvēku asins plazmu, pierādījās, ka vīrusam ir salīdzinoši liela jutība un plazma pilnībā to neiznīcina.

"Varētu domāt, ka tā vakcīnu efektivitāte ir nedaudz zemāka, nekā iepriekšējiem varinatiem."

Tāpēc profesors iesaka arī vasarā cilvēkiem būt piesardzīgiem. Neraugoties uz to, ka saslimstības rādītāji Latvijā samazinās, Eiropas Savienības kontekstā Latvija ir vienā no sliktākajām pozīcijām, jo sasirgušo cilvēku skaits vēljoprojām ir augsts.

Lai arī ir novērots, ka Covid-19 piemīt sezonalitāte, tomēr neskatoties uz vakcināciju ir nepieciešams būt piesardzīgiem.

"Šobrīd jāsāk domāt un darīt visu iespējamo, lai rudenī nebūtu atkal pacēlums."

Latvijā

Iniciatīvu portālā "Mana balss" sākta parakstu vākšana valsts apmaksātai dzimumlocekļa rekonstrukcijai pēc prostatas vēža operācijas, informē iniciatīvs autors, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" Vīriešu nodaļas vadītājs Agris Freibergs.