Noslēpumā tīta LU augsta ranga vizīte Ekonomikas policijā

© Aculiecinieka foto

A/s “Olainfarm” padomes priekšsēdētājs un Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns profesors Gundars Bērziņš šā gada 13. maijā  kopā ar kolēģi Juridiskās fakultātes dekāni profesori, zvērinātu advokāti Kristīni Stradu-Rozenbergu apmeklēja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi.

Par to, ko tik augsta ranga LU amatpersonas dara Ekonomikas policijā, tiek izvirzītas divas versijas - abi profesori snieguši izmeklēšanai palīdzību plaģiātisma darboņu atmaskošanā, vai arī G. Bērziņš izsaukts sniegt paskaidrojumus saistībā ar savu darbību “Olainfarm”.

Zinātāji pieļauj, ka G. Bērziņam tomēr prasīti paskaidrojumi par viņa iesaisti darbībās saistībā ar Čehijas uzņēmuma “Black Duck Invest” un tā pārstāvja Vojteka Kačena mēģinājumu pārņemt savā kontrolē 42% “Olainfarm” akciju. V. Kačena, pēc atbrīvošanas no policijas, kur tika aizturēts, atsūtījis e-pastu “Olainfarm” padomes locekļiem. E-pastā skaidrots, ka čehi kļuvuši par jaunajiem 42% “Olainfarm” akciju īpašniekiem, jo esot noslēguši pirkuma līgumu un to lūguši paziņot biržai. G. Bērziņš uz čehu e-pastu atbildējis uzsākot ar viņiem saraksti un tādējādi zināmā mērā mēģinot leģitimēt viņu krāpniecisko reiderisma mēģinājumu. Tiek pieļauta versija, ka policijai interesējis kādas ir G. Bērziņa attiecības ar tiem čehu uzņēmuma pārstāvjiem, kuri šobrīd cenšas pārliecināt, galvenokārt paši sevi, ka viņiem piederot 42% “Olainfarm” akciju. Nav zināms, vai G. Bērziņam šajā kriminālprocesā ir kāds statuss.

nra.lv vaicāja LU, vai rektorāts ir lietas kursā par abu dekānu vizīti Ekonomikas policijā šā gada 13. maijā, kā arī vaicāja G. Bērziņam, vai vizīte notika saistībā ar LU vai tomēr “Olainfarm” jautājumiem? LU solīja noskaidrot jautājumā minēto faktu un atbildi sagatavot, savukārt G. Bērziņš paskaidroja sekojošo: “Kā likumpaklausīgs pilsonis, vienmēr esmu gatavs palīdzēt mūsu valsts varas iestādēm sniegt informāciju, kas varētu palīdzēt noskaidrot tām interesējošos jautājumus. Sīkāku informāciju sniegt nevaru.”

Šā gada 28. aprīlī LU rektors Indriķis Muižnieks nra.lv atminējās, ka pirms diviem gadiem vēlot LU rektoru notikušas karstas diskusijas par G. Bērziņa vēlmi apvienot amatus “Olainfarm” un Latvijas Universitātē un to kā tas varētu ietekmēt LU reputāciju: “Gundars Bērziņš skaidroja, ka tā ir pozitīva prakse apvienot amatus. Viņš iegūšot papildus pieredzi, kura viņam, kā Biznesa vadības fakultātes cilvēkam būtu noderīga un neviens no vēlētājiem (kuri pirms diviem gadiem vēlēja LU rektoru) neko īpaši tam neiebilda. Šobrīd šis jautājumus joprojām ir vērtējams, lai gan no viņa darbības Latvijas Universitātes prestižam milzu draudus nesaskatu. Tuvākajā laikā palūgsim mūsu juridiskos kantorus kas ar mums sadarbojas, izpētīt arī šo aspektu ”.

Tajā paša dienā arī LU prorektore Ina Druviete nra.lv skaidroja cik lielā mērā LU rektorāts un pati prorektore uzticas G. Bērziņam saistībā ar viņa paralēlo darbu “Olainfarm”: “Par to mēs pirms kādā laika pamatīgi diskutējām. Gundars Bērziņš tolaik apliecināja ka viņš spēj veikt šos pienākumus neapdraudot savu tiešo darbu Universitātē. Kā zināms, viņš ir arī ievēlēts par Senāta budžeta komisijas priekšsēdētāju, līdz ar to arī Senāts šajā ziņā ir devis zaļo gaismu. Pašreiz šis jautājums ir aktualizējies. Jūs neesat pirmie kas par to tagad jautā. Vēlreiz lūgsim Senātu vērtēt, jo viņš kā dekāns un senators ir amatpersona. Iespējams būs jālūdz kompetentu juristu padoms vai šāda amatu savienošana ir iespējama.

Aprīļa beigās Latviju pāršalca ziņa, ka aizdomās par 42% “Olainfarm” akciju izkrāpšanu policija aizturējusi divus Čehijas pilsoņus un bijušo “Olainfarm” valdes locekli Milanu Beļeviču.

Aprīļa beigās kāds Čehijas uzņēmums nāca klajā ar paziņojumu, ka kļuvis par lielāko kompānijas akcionāru. Policija pauda citu viedokli un uzskatot, ka darījums ir krāpšana aizturēja vismaz trīs personas. TV raidījuma “Nekā personīga” rīcībā nonākušie dokumenti liecinot, ka kopā čehiem pie akcijām kārojuši tikt “Olainfarm” padomes locekļi Haralds Velmers un Kārlis Krastiņš.

Latvijā

Pasakā patiesību par kailo karali drīkst pateikt bērns, bet ikdienā ticamāk, ka vārdus “Latvijā jāatceļ pensiju sistēma” pasaka kaut vai kiberdrošības uzņēmuma “Possible Security” vadītājs Kirils Solovjovs.

Svarīgākais