Gruži Liepājas dambim vesti nelikumīgi

Komersantam, kas uz jaunbūvējamo aizsargdambi Liepājas brīvostas teritorijā vedis būvgružus no Karostas, uzlikts sods. Jaunnedēļ tiks lemts arī par paša būvniecības ierosinātāja – Transwide Services – sodīšanu.

Izmeklējot ar Neatkarīgās starpniecību pagājušajā nedēļā gaismā nākušos pārkāpumus, Liepājas reģionālā vides pārvalde konstatējusi, ka arī būvgružu piegādātājs darbojies, pārkāpjot normatīvu prasības. Komersants Jurijs Ivanovs, kam piederošās kravas mašīnas no Karostas veda gruvešus un bēra tos jūrā, nav saņēmis atkritumu pārvadāšanai un apstrādei nepieciešamās atļaujas. Pēc viņa paša skaidrojuma, tā gan neesot ļaunprātība, bet nezināšana, proti, uzņēmējs nav sapratis, ka šie atkritumi arī ir atkritumi un kā tādi prasa īpašu apiešanos. Komersants sodīts ar 50 latu naudas sodu un apgaismots, kā jārīkojas, ja vēlas taisīt biznesu ar atkritumiem.

Tikmēr, ko iesākt ar jūrā jau sabērtajiem būvgružiem, reģionālā vides pārvalde vēl nav izlēmusi. Direktore Ingrīda Sotņikova atzīst, ka mēģināt tos izsmelt nebūtu lietderīgi, – akvatorijā tiktu radīts lieks saduļķojums. Šobrīd darbi ir pārtraukti, un uzņēmumam jāveic sākotnējā ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra. Visticamāk, aizsargdambja celtniecība būs vien jāpabeidz, taču tagad jau ar atsijātiem un ķīmiski izanalizētiem būvgružiem. Administratīvās lietas izskatīšana paredzēta nākampirmdien. Jāatgādina, ka vides pārvalde to ierosināja, jo uzņēmums Transwide Services tika noklusējis, ka iznomātajā Liepājas speciālās ekonomiskās zonas teritorijā aizsargdambi krastā esošo ēku pamatu pasargāšanai no izskalošanas būvē no Karostā sagruvušām vai sagrautām ēkām. Vides pārvalde šo darbību saskaņā ar pastāvošajiem normatīvajiem aktiem traktē kā atkritumu gāšanu jūrā.

Svarīgākais