Puse aptaujāto vecuma grupā 18-24 gadiem noteikti vēlas vakcinēties

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

47% respondenti vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem norādījuši, ka noteikti vēlas vakcinēties, liecina aptaujas dati, ar kuriem preses konferencē iepazīstināja veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Viņš norādīja, ka aptaujā nav datu par cilvēkiem, kas ir jaunāki par 18 gadiem. Savukārt vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem 47% respondenti norādījuši, ka noteikti vēlas vakcinēties, savukārt 16% aptaujas dalībnieki norādījuši, ka varētu vakcinēties, bet vēlas nogaidīt.

Tāpat veselības ministrs atzīmēja, ka iedzīvotāju grupā 16 līdz 17 gadus veci ir 36 266 jaunieši, proti, 16 gadīgi ir 18 454, bet 17 gadīgi - 17 274. Pavļuts akcentēja, ka patlaban ir tikai viena vakcīna "Pfizer/BioNTech" vakcīna, kura ir oficiāli atļauta un izmantojama jauniešiem vecumā no 16 līdz 17 gadiem. Veselības ministrs arīdzan norādīja, ka pētījumi par to turpinās, lai šīs vakcīnas varētu izmantot arī gados jaunākiem cilvēkiem.

Runājot par jauniešu interesi vakcinēties, viņš norādīja, ka cilvēki ir jau izrādījuši interesi un to skaits ir mērāms simtos, kas pieteikušies uz savas vakcīnas saņemšanas. Tāpat ministrs piebilda, ka ir būtiska ziņa, kas jānodod gan jauniešiem, gan vecākiem - atbilstoši Latvijas Republikas spēkā esošajai likumdošanai par pacientu tiesībām jauniešiem šajā vecumā nav nepieciešama vecāku atļauja, lai vakcinētos pret Covid-19.

Pēc veselības ministra paustā, veidi, kā jaunieši var pieteikties vakcīnai ir trīs. Viņš minēja, ka Veselības ministrija iesakām tiem jauniešiem, kuriem jau patlaban ir izveidota pilna internetbankas piekļuve un kuriem ir digitālais identifikācijas rīks "Smart-ID", pieteikties izmantojot tīmekļvietni "manavakcina.lv".

Kā cita alternatīva tiek piedāvāta izvēlēties kādu no liela mēroga vakcinācijas centriem, jo tādā gadījumā jaunieši varēs justies pilnīgi droši, ka vakcinācijas centrā būs pieejama "Comirnaty" vakcīna, uzsvēra Pavļuts. Tāpat jaunieši var zvanīt arī uz telefona numuru 8989, norādot savu vecumu un pieteikties uz vakcīnu vietā, kur pieejama "Comirnaty" vakcīna.

Veselības ministrs vērsa uzmanību arī uz to, ja jaunieši, kas vēlas vakcinēties pie ģimenes ārsta vai ārstniecības iestādē, ir jāpārjautā un jānoskaidro, vai konkrētajā vakcinācijas punktā, uz to brīdi būs pieejama "Comirnaty" vakcīna.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais