Pavlovičs: "Sarunas par kuģu pirkšanu notika Aizsardzības ministrijā"

Aizsardzības ministrs Imants Lieģis (Pilsoniskā savienība) paziņojis, ka Jūras spēku (JS) komandieris jūras kapteinis Aleksandrs Pavlovičs noslēdzis mutisku vienošanos par piektā mīnu kuģa iegādi Nīderlandē, tādējādi krīzes apstākļos radot Latvijai liekus tēriņus astoņu miljonu latu apmērā.

Līgums starp Latvijas un Nīderlandes aizsardzības ministrijām par piecu Alkmaar klases mīnu meklētāju kuģu iepirkumu no Nīderlandes JS tika parakstīts 2005. gada 24. augustā. Latvijas JS štābā Neatkarīgo informēja, ka sarunas par piektā kuģa iepirkumu notikušas šogad ziemā, taču sarunas noritējušas nevis JS štābā, bet gan Aizsardzības ministrijā, par ko jābūt attiecīgam protokolam (tajā norādīts, kādas amatpersonas piedalījās), jo tas nebija neoficiāls pasākums. Turklāt Nīderlandes puse vēlējusies atlikt piegādes termiņu, kurš noteikts saskaņā ar noslēgto līgumu. Tikmēr I. Lieģis apgalvo, ka viņš šovasar Turcijā, tiekoties ar Nīderlandes aizsardzības ministru, panācis mīnu kuģu iegādes nosacījumu maiņu.

Arī bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, ilggadējs JS komandieris Gaidis Andrejs Zeibots norāda, ka mutiska vienošanās nevar būt pamats miljoniem latu vērtu līgumu slēgšanai. Viņš uzsver, ka iepirkumu pamats ir līgums, kā tas ir arī konkrētajā gadījumā.

Pēc I. Lieģa ierosinājuma, pamatojot, ka tikusi pārkāpta mīnu meklēšanas kuģu iepirkuma procedūra un pieļautas kļūdas kuģu tehniskās dokumentācijas iegādē, valdība 8. septembrī atbrīvoja no amata A. Pavloviču. Divas pārbaudes veikusi arī ministrijas speciāli veidota pārbaudes grupa. Liepājā 5. oktobrī oficiālā ceremonijā viņa vietā stāsies NBS Apvienotā štāba Personālsastāva departamenta priekšnieks jūras kapteinis Rimants Štrimaitis.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais