CSDD šodien noteiks autovadītāju noguruma līmeni uz Liepājas šosejas

Kārtējais reids, kurā Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) noteiks autovadītāju nogurumu jeb risku iemigt, notiks 5. novembrī no plkst. 11 uz Liepājas šosejas, pirmajā stāvlaukumā aiz Babītes pārvada netālu no Piņķiem.

Direkcijā uzsver, ka pētījums ir brīvprātīgs, anonīms un tas tiek organizēts sadarbībā ar Valsts policiju un Latvijas Samariešu apvienību.

Jau iepriekš ziņots, ka, apzinoties miegaina autovadītāja bīstamību, CSDD ir sācis pētījumu, kura nolūks ir noteikt autovadītāju noguruma pakāpi. Pētījumu veiks speciālisti - fiziologi, kuri izmantos unikālu aparatūru, ar kuras palīdzību tiek reģistrētas acu zīlīšu spontānās svārstības. Pētījuma rezultāti varētu būt zināmi gada beigās.

CSDD skaidro, ka neizgulējies un noguris autovadītājs reaģē lēnāk, nespēj laikus pieņemt lēmumu vai pat uz sekundi iesnaužas. Šāds stāvoklis tiek pielīdzināts braukšanai alkohola reibumā. Noguruma sekas pie auto stūres diemžēl ir ļoti traģiskas - nobraukšana no ceļa, grāvis, kūleņi, ieskriešana stabā vai frontālās sadursmes.

Šādas avārijas Latvijā neesot retums. Kā rāda statistika, apmēram puse avāriju, kurās iet bojā autovadītāji un pasažieri, ir tādi negadījumi, kuros iesaistīts viens transportlīdzeklis.

"Negadījumu iemesli ir kā ātrums, neuzmanība, tā arī nogurums, kurš ir visgrūtāk pierādāmais fakts," uzsver CSDD.

Svarīgākais